Σε εγκαταλελειμμένη αποθήκη στην Τσιτίλα, έξω από το Βουκουρέστι, εντόπισαν οι ρουμανικές αρχές πυροκροτητές ρουκετών που είχαν κλαπεί από τρένο με το οποίο μεταφέρονταν από τη Ρουμανία στη γειτονική Βουλγαρία.

Στην αποθήκη βρέθηκαν τρία από τα σφραγισμένα κοντέινερς με το στρατιωτικό οπλισμό, τα οποία εκλάπησαν από το τρένο.

Η στρατιωτική εισαγγελία της Ρουμανίας είχε ξεκινήσει έρευνα για την κλοπή 64 πυροκροτητών πυραύλων και στρατιωτικοί εισαγγελείς ανέκριναν χθες περισσότερα από 50 άτομα, που συμμετείχαν στη μεταφορά του οπλισμού.

Τα τέσσερα κοντέινερς με τους πυροκροτητές που είχαν παραχθεί στο ρουμανικό εργοστάσιο Tohan Zarnesti εκλάπησαν το περασμένο Σάββατο από το τρένο που είχε ξεκινήσει από την πόλη Μπράσοφ με προορισμό τη Βουλγαρία. Το εργοστάσιο παράγει στρατιωτικό οπλισμό, πυραύλους τύπου εδάφους – εδάφους, αέρος – εδάφους και πυροκροτητές.

Η απώλεια του φορτίου διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια ελέγχου στο τρένο σε ρουμανικό έδαφος στο σημείο συνοριακής διέλευσης Γκιουργκίου στα σύνορα Ρουμανίας – Βουλγαρίας.

Ένας από τους υπόπτους για εμπλοκή στην υπόθεση κλοπής είναι ένα αγόρι ηλικίας 14-15 ετών, σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Εσωτερικών της Ρουμανίας.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, ο οδηγός του τρένου σταμάτησε το Σάββατο στην περιοχή Στανέστι, κοντά στην πόλη Γκιουργκίου για να πουλήσει παράνομα 70 λίτρα πετρέλαιο ντίζελ και οι Ρουμάνοι χωροφύλακες που φρουρούσαν το φορτίο δεν επενέβησαν.

Το βουλγαρικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει πως ο παραλήπτης των πυροκροτητών ρουκετών, που εκλάπησαν στη Ρουμανία, είναι μια βουλγαρική εταιρία και όχι οι βουλγαρικές στρατιωτικές δυνάμεις και πως οι αρμόδιες βουλγαρικές αρχές δεν είχαν ενημερωθεί, καθώς αυτό αποτελεί πρακτική για την αποστολή όπλων και πυρομαχικών για το στρατό.