Ο Βέλγος Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, γνωστός και ως Αμπού Ομαρ αλ-Μπαλίκι, 27 ετών, από τη συνοικία Μόλενμπεεκ των Βρυξελλών, είναι ο «εγκέφαλος» των επιθέσεων στο Παρίσι. Η έρευνα προχωρά και οδηγεί στο Βέλγιο.
Ο Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ συνδέεται και με τις τρομοκρατικές επιθέσεις που ματαιώθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο στο Βερβιέ του Βελγίου. Τότε, είχε παρουσιασθεί ως εγκέφαλος και χρηματοδότης των σχεδιαζόμενων αυτών επιθέσεων.
Το κινητό του είχε εντοπισθεί τότε στην Ελλάδα. Τότε μάλιστα είχαν γίνει συλλήψεις στο Παγκράτι και υπήρχαν πληροφορίες ότι είχε συλληφθεί στην Αθήνα ένας πολύ επικίνδυνος τρομοκράτης. Ωστόσο στη συνέχεια οι πληροφορίες διαψεύστηκαν και αντί του επικίνδυνου Μαροκινού, συνελήφθη ένας Αλγερινός που εκδόθηκε στο Βέλγιο.
Σήμερα, βρίσκεται στη Συρία, είναι ένας από τους «πιο δραστήριους δήμιους» τού Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με το RTL. Βρισκόταν σε ευθεία επικοινωνία με έναν από τους τρομοκράτες της σφαγής στο Παρίσι, που κατοικούσε στην ίδια συνοικία των Βρυξελλών.
Μάλιστα ο ίδιος άνθρωπος ήταν ο «εγκέφαλος» του πυρήνα που διαλύθηκε τον Ιανουάριο στο Βέλγιο λίγο πριν πραγματοποιήσει επιθέσεις.
Πρόκειται για διαβόητο βέλγο τζιχαντιστή που έφυγε για τη Συρία και φέρεται ότι οργάνωσε την επιχείρηση από την Ελλάδα ή την Τουρκία, υποστηρίζουν σήμερα βελγικά μέσα ενημέρωσης.
«Οι ερευνητές μας καταζητούν τον χρηματοδότη και αρχηγό του τζιχαντιστικού πυρήνα» Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, κυρίως με τη βοήθεια του FBI, έγραφαν τότε τα διεθνή media.
Ηλικίας 27 ετών, ο άνθρωπος αυτός, ο οποίος έχει ενταχθεί στις τάξεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, είναι ένας Βέλγος μαροκινής καταγωγής που μεγάλωσε στο Μόλενμπεεκ, μια λαϊκή συνοικία των Βρυξελλών.
Εμφανίζεται σε πολλά προπαγανδιστικά βίντεο του Ισλαμικού Κράτους στο Ίντερνετ. Σε ένα απ’ αυτά, οδηγεί ένα όχημα που σέρνει τέσσερα πτώματα τα οποία έχουν ακρωτηριασθεί από μαχητές της εξτρεμιστικής οργάνωσης. Ο μικρός, 13χρονος αδελφός του είχε πάει στη Συρία για να τον συναντήσει και φωτογραφίες στις οποίες ο ανήλικος εικονίζεται να ποζάρει με όπλα είχαν προκαλέσει ανησυχίες το περασμένο καλοκαίρι στο Βέλγιο.
Σύμφωνα με το φλαμανδικό τηλεοπτικό δίκτυο VTM, η έρευνα για τον πυρήνα άρχισε στο διάστημα ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά λόγω ύποπτων τηλεφωνημάτων που δεχόταν ένας κρατούμενος στη φυλακή του Λάντιν, κοντά στη Λιέγη (ανατολικό Βέλγιο).
Σύμφωνα με το VTM, τα τηλεφωνήματα αυτά εντοπίσθηκε ότι έγιναν από την Ελλάδα, ενώ ο ύποπτος ενδέχεται να βρισκόταν τότε και στην Τουρκία.
Σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, η ομοσπονδιακή εισαγγελία που είναι αρμόδια για την έρευνα εκείνη την εποχή, δηλαδή τον Ιανουάριο του 2015, ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τις πληροφορίες αυτές.
Το VTM υποστηρίζει επίσης πως οι βελγικές αρχές ήρθαν τότε σε επαφή με τους έλληνες ομολόγους τους για να τους ζητήσουν να επέμβουν εναντίον του εγκεφάλου του πυρήνα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.