Ανίσχυρα ήταν, σύμφωνα με κυβερνητική έκθεση, τα βρετανικά στρατεύματα που έφτασαν το 2006 στην επαρχία Χελμάντ του νοτίου Αφγανιστάν. Δεν είχαν τον κατάλληλο εξοπλισμό, δεν ήταν αρκετά σε αριθμό, αλλά ούτε και αρκετά ισχυρά για να νικήσουν τους ταλιμπάν.

Στην έκθεση αυτή για τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, η επιτροπή Άμυνας κατηγορεί ανώτατους αξιωματικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους ότι δεν έδειξαν καμιά προνοητικότητα όταν οι Βρετανοί στρατιώτες αντικατέστησαν τους Αμερικανούς στην Χελμάντ πριν από πέντε χρόνια.

Η επιτροπή τονίζει ειδικά την αδυναμία των αεροπορικών μέσων και την έλλειψη άμεσης αντίδρασης του Λονδίνου στην αυξανόμενη απειλή των αυτοσχέδιων ναρκών που ευθύνονται για το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων ανάμεσα στους βρετανούς στρατιώτες.

Το εκστρατευτικό σώμα είχε αποστολή να διασφαλίσει την συγκεκριμένη ζώνη, να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση των πόλεων που καταστράφηκαν από τον πόλεμο και να συμβάλει στην εφαρμογή ενός βιώσιμου πολιτικού συστήματος, αλλά βρέθηκε αναμεμιγμένο σε μια φονική σύγκρουση.

Συνολικά 376 Βρετανοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους στο Αφγανιστάν από το 2001, σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει ανακοινώσει ότι η Βρετανία θα αποσύρει 500 στρατιώτες από το Αφγανιστάν μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς, μειώνοντας τον συνολικό αριθμό των στρατιωτών της στους 9.000.