Οι συνομιλίες που θα διεξαχθούν το Σάββατο στη Βιέννη για την εξεύρεση μιας λύσης στη συριακή κρίση δεν θα πρέπει «να υποκαταστήσουν» τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της αντιπολίτευσης και των εκπροσώπων του συριακού καθεστώτος, συμφώνησαν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και του Ιράν Σεργκέι Λαβρόφ και Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ.
«Οι συμμετέχοντες στην Ομάδα Υποστήριξης θα πρέπει να βοηθήσουν (το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και τη συριακή αντιπολίτευση) να καταλήξουν σε μια συμφωνία και όχι να υποκαταστήσουν τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των Σύρων», εκτίμησαν οι δύο υπουργοί σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν.
Στη διεθνή σύνοδο, που θα φιλοξενηθεί στη Βιέννη, αναμένεται να αποτυπωθεί το περίγραμμα μιας πολιτικής μετάβασης στη Συρία, όπου ο πόλεμος συνεχίζεται εδώ και τεσσεράμισι χρόνια. Όμως οι 20 χώρες που συμμετέχουν σ’ αυτήν «δεν θα πρέπει να επιδιώξουν να προεξοφλήσουν το αποτέλεσμα» των συνομιλιών μεταξύ της Δαμασκού και των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης, εκτίμησαν οι δύο υπουργοί, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Το Ιράν και η Ρωσία, οι πιο πιστοί σύμμαχοι της Δαμασκού, έκαναν επίσης έκκληση για έναν «εποικοδομητικό πολιτικό διάλογο μεταξύ Σύρων».
Τη Δευτέρα ο Ζαρίφ δήλωσε ότι στη σύνοδο του Σαββάτου οι ομάδες εργασίας θα πρέπει να οριστικοποιήσουν τον κατάλογο των «τρομοκρατικών» οργανώσεων που δρουν στη Συρία. Η Ρωσία και το Ιράν δεν συμφωνούν με τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους και Άραβες συμμάχους για το ποιες οργανώσεις θα πρέπει να χαρακτηριστούν «τρομοκρατικές» και ποιες θα θεωρηθούν απλώς αντιπολιτευόμενες προς το συριακό καθεστώς.
Στην πρόσφατη σύνοδο για τη Συρία, στην οποία συμμετείχε για πρώτη φορά και το Ιράν, 17 χώρες εξέτασαν τις δυνατότητες μιας πολιτικής λύσης στην κρίση, χωρίς την παρουσία εκπροσώπων της αντιπολίτευσης και του καθεστώτος. Οι συνομιλίες εκείνες κατέδειξαν τη βαθιά διαφωνία των χωρών όσον αφορά το πολιτικό μέλλον του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.