Ο κεντρώος πρωθυπουργός της Σλοβενίας Μίρο Τσέραρ δήλωσε σήμερα ότι οι αρχές της χώρας του «αποφάσισαν τις αμέσως προσεχείς ημέρες» να αρχίσουν να ανεγείρουν «προσωρινά εμπόδια» κατά μήκος των συνόρων της με την Κροατία για να ελεγχθεί η ροή των μεταναστών και των προσφύγων, αλλά θα διατηρήσει σε λειτουργία τα μεθοριακά σημεία διέλευσης.
Πάνω από 171.000 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική έχουν εισέλθει στη Σλοβενία από τα μέσα του Οκτωβρίου, όταν η κυβέρνηση της Ουγγαρίας αποφάσισε—τη νύχτα της 16ης προς την 17η του περασμένου μηνός—να κλείσει τα νότια σύνορά της με την Κροατία και ουσιαστικά ανάγκασε τους ανθρώπους αυτούς να διέρχονται μέσω του εδάφους της Σλοβενίας για να φθάσουν στην Αυστρία. Περίπου 30.000 άνθρωποι ακόμη αναμένεται να μπουν στη Σλοβενία μέσα στις αμέσως προσεχείς ημέρες στην προσπάθειά τους να φθάσουν στο αυστριακό έδαφος.
«Τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουμε να τοποθετούμε προσωρινά τεχνικά εμπόδια στα σύνορα για να ανακατευθύνουμε τη ροή των μεταναστών», είπε ο Τσέραρ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.
«Δεν κλείνουμε τα σύνορα», διαβεβαίωσε ο ίδιος. «Θέλουμε να υπάρξει μια ελεγχόμενη και ασφαλής ροή μεταναστών και να αποτρέψουμε μια ανθρωπιστική καταστροφή».
Βάσει των πιο πρόσφατων δεδομένων που είναι διαθέσιμα, επισήμανε ο Τσέραρ, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστρίας σχεδιάζει να υποδέχεται μόνο 6.000 μετανάστες την ημέρα στο άμεσο μέλλον. Η Σλοβενία, πρόσθεσε ο ίδιος, δεν έχει τις δυνατότητες να χειριστεί έναν υπερβολικά μεγάλο αριθμό μεταναστών.
«Εάν χρειαστεί θα λάβουμε περαιτέρω μέτρα διότι… δεν έχουμε επαρκείς δυνατότητες για να εξασφαλίσουμε ότι ένας μεγάλος αριθμός μεταναστών θα είναι σε θέση να επιβιώσει από τον χειμώνα της Σλοβενίας», συνέχισε ο Μίρο Τσέραρ.
«Τα σύνορά μας θα μείνουν ανοικτά, αλλά θέλουμε να τερματίσουμε τη διασπορά [και] να ελέγξουμε τη ροή κατά τρόπο ώστε να μειωθεί σε ένα διαχειρίσιμο επίπεδο», πρόσθεσε, επισείοντας τον κίνδυνο η χώρα του να «βουλιάξει».
Για τον ίδιο πάντως, τα σύνορα των χωρών μελών της ΕΕ πρέπει να παραμείνουν ανοικτά: «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε η Ευρώπη να αποκτήσει ξανά τα σύνορα [του είδους] του παρελθόντος», είπε.
Ο Τσέραρ διευκρίνισε ότι είχε ήδη ενημερώσει τον καγκελάριο της Αυστρίας και τον πρωθυπουργό της Κροατίας για τα μέτρα που λαμβάνει η Λιουμπλιάνα, ενώ κατήγγειλε την έλλειψη αποτελεσματικότητας της ΕΕ και των εταίρων της σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης. Μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ θα διεξαχθεί αύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη στη Βαλέτα για την κρίση των προσφύγων και των μεταναστών.
Στην ίδια συνέντευξη Τύπου στη Λιουμπλιάνα, η υπουργός Εσωτερικών της Σλοβενίας Βέσνα Γκέρκες Σνίνταρ κάλεσε την ΕΕ να αυξήσει τους ελέγχους στα εξωτερικά της σύνορα, εκτιμώντας πως αυτό θα μείωνε τη ροή των μεταναστών και των προσφύγων στα Βαλκάνια και στη Σλοβενία προς την Αυστρία και τη Γερμανία.
Η μικρότερη χώρα της λεγόμενης βαλκανικής οδού της μετανάστευσης, η Σλοβενία των δύο εκατομμυρίων κατοίκων, υπολογίζει το κόστος της διαχείρισης των μεταναστών και των προσφύγων σε περίπου 770.000 ευρώ για φέτος.
Μέχρι σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να βοηθήσει τη Λιουμπλιάνα να αντιμετωπίσει την κρίση.