Η Αυστρία τις τελευταίες 24 ώρες δέχθηκε 6.675 μετανάστες και πρόσφυγες από κέντρα υποδοχής της Σλοβενίας. Στη δε Σλοβενία -προς το παρόν- βρίσκονται περίπου 5.000 πρόσφυγες που περιμένουν να φύγουν για την Αυστρία, επιβεβαίωσε η σλοβενική αστυνομία.
Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μείωση της εισροής προσφύγων από την Κροατία και η συνεργασία και η επικοινωνία των αστυνομικών υπηρεσιών των δύο χωρών στο θέμα της μεταφοράς τους είναι καλή, ανέφεραν πηγές της σλοβενικής αστυνομίας.
Χθες το βράδυ, 3.300 πρόσφυγες έφθασαν στη σλοβενική πόλη Ντόμποβα με τρία τρένα από την Κροατία και άλλα δύο τρένα στα οποία επιβαίνουν 2.200 πρόσφυγες αναμένεται να φθάσουν το μεσημέρι στην περιοχή.
Χθες πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση της Σλοβενικής Βουλής για την προσφυγική κρίση, την οποία ζήτησε η συντηρητική αντιπολίτευση (Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα – Νέα Σλοβενία). Έληξε χωρίς αποτέλεσμα, έδειξε όμως ότι η Σλοβενία αλλάζει την πολιτική «ανοιχτών θυρών» που ακολουθούσε μέχρι τώρα και ότι τις επόμενες μέρες ενδέχεται να τοποθετηθούν «εμπόδια» στα σύνορα Σένγκεν με την Κροατία.
Αυστηρότερα μέτρα ελέγχου στα νότια σύνορα και περιορισμό της καθημερινής ροής προσφύγων πρότειναν στις τοποθετήσεις τους ο πρόεδρος της χώρας, Μπόρουτ Πάχορ, ο οποίος ζήτησε να «μπει τάξη» στα σύνορα με την Κροατία και ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS) Γιάνεζ Γιάνσα, ο οποίος χαρακτήρισε την κατάσταση με τους πρόσφυγες χαοτική και ανεξέλεγκτη.
Ο Μπόρουτ Πάχορ πρότεινε ένα «εθνικό σχέδιο δράσης», τονίζοντας ότι η Σλοβενία θα πρέπει να αντιμετωπίσει την κρίση των προσφύγων απουσία μίας ευρείας ευρωπαϊκής απάντησης.
Ο πρόεδρος της Σλοβενίας εστίασε στην προστασία των συνόρων και στον περιορισμό των καθημερινών αφίξεων των μεταναστών και προέτρεψε για περισσότερα κονδύλια για την αστυνομία και το στρατό.
Ο πρωθυπουργός, Μίρο Τσέραρ αντέκρουσε από το βήμα της Βουλής τις κατηγορίες ότι δεν προλαβαίνει τις εξελίξεις και ότι ευθύνεται για «τη μαζική παράνομη είσοδο μεταναστών», για το «χάος» στα σύνορα με την Κροατία, ότι η κυβέρνηση δεν ελέγχει την κατάσταση και ότι η Σλοβενία θα μετατραπεί σε «θύλακα» με χιλιάδες μετανάστες, μεταξύ των οποίων, και εξτρεμιστές ισλαμιστές.
Ο Σλοβένος πρωθυπουργός τόνισε πως δεν υλοποιούνται οι δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι χώρες στην πρόσφατη Σύνοδο ΕΕ – Βαλκανίων για το προσφυγικό και ανακοίνωσε ότι η Σλοβενία θα πρέπει να ενισχύσει τα μέτρα ασφάλειας τις επόμενες μέρες, ακόμη και με τεχνητά εμπόδια, αν η προσφυγική ροή δεν μειωθεί σημαντικά.
Στην τοποθέτησή του ο Μίρο Τσέραρ, όπως την ερμηνεύει η εφημερίδα «Ντέλο» της Λιουμπλιάνας, διεμήνυσε ότι θα προσαρμοστεί στην πραγματική κατάσταση όσον αφορά την προσφυγική κρίση και ότι «τις επόμενες μέρες μπορεί να τοποθετηθεί φράχτης στα σύνορα με την Κροατία, τα οποία θα προστατεύουν αστυνομικές και άλλες δυνάμεις».
Ο κρατικός σλοβενικός τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε χθες την πληροφορία ότι στη Σλοβενία έφθασε συρματόπλεγμα μήκους 125 χιλιομέτρων για την προστασία των συνόρων Σένγκεν.
Σύμφωνα με τα σλοβενικά ΜΜΕ, η κυβέρνηση του Μίρο Τσέραρ προετοιμάζεται «για κάθε περίπτωση» και ότι αυτό φανερώνει και η αναγγελθείσα απογευματινή συνάντηση του Σλοβένου πρωθυπουργού με τον Ούγγρο ομόλογό του, Βίκτορ Όρμπαν στην πόλη Λεντάβα.
Ο Μίρο Τσέραρ στην αρχή της προσφυγικής κρίσης απέρριπτε οποιαδήποτε σκέψη τοποθέτησης φράχτη στα σύνορα, απέρριπτε την «πολιτική των τειχών στην Ευρώπη», αλλά τόνιζε και τη σημασία των σλοβενικών συνόρων Σένγκεν προς την Κροατία, αναμένοντας ότι οι χώρες της ζώνης Σένγκεν θα στείλουν 400 αστυνομικούς για να βοηθήσουν τη σλοβενική αστυνομία, αλλά μέχρι τώρα έφθασαν μόνον 50 αστυνομικοί.
Από την άλλη πλευρά, ο Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι είναι αναγκαία η ενεργή προάσπιση του χώρου Σένγκεν από το κύμα μεταναστών, τονίζοντας ότι αν και καθυστέρησε η προστασία των νότιων συνόρων του χώρου Σένγκεν στην Ελλάδα, τώρα πρέπει να προστατευθούν τα σύνορα στο βορρά και ότι σε πρώτο πλάνο είναι η Ουγγαρία και η Σλοβενία.
Στα σλοβενικά ΜΜΕ επικρατεί απαισιοδοξία όσον αφορά το ενδεχόμενο συνολικής λύσης της μεταναστευτικής κρίσης σε επίπεδο ΕΕ, με αναγγελίες περί συνέχισης των μεμονωμένων ενεργειών προστασίας συνόρων από χώρες.
Το περιοδικό «Μλάντινα», προσανατολισμένο προς αναγνωστικό κοινό νεότερης ηλικίας και αριστερών πεποιθήσεων, σε σχόλιο στο νέο τεύχος του προειδοποιεί για το αυξανόμενο κύμα εθνικισμού και τις διάφορες φοβίες που αναπτύσσονται με τη συνεχιζόμενη κρίση των προσφύγων, τα οποία ενθαρρύνονται από κάποια κόμματα, ακόμη και από τα δημόσια μέσα ενημέρωσης.