Είναι ώρα ανάληψης και απόδοσης ευθυνών. Μόνο έτσι θα επέλθει η κάθαρση και η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της πολιτείας και των θεσμών της, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ επεσήμανε ότι το περιεχόμενο του διαγγέλματος του προέδρου Χριστόφια υπολείπεται και των περιστάσεων και των απαιτήσεων του κυπριακού λαού. Στο λαό, είπε, οφείλεται τουλάχιστον η συγνώμη της κυβέρνησης και της ηγεσίας της για την τραγωδία.

Για το ΔΗΚΟ, είπε ο κ. Καρογιάν, πέραν του καταλογισμού και της ανάληψης των ευθυνών, πρωτεύει η αποτροπή κάθε εξέλιξης που μπορεί να οδηγήσει σε χαοτικές καταστάσεις και να αποσταθεροποιήσει την Κύπρο.

«Όσοι απερίσκεπτα και εκ του πονηρού αξιοποιούν τις δραματικές περιστάσεις για να επενδύσουν πάνω στον πόνο του κυπριακού λαού τις πολιτικές τους φιλοδοξίες, εγκληματούν με τον τρόπο τους, όπως εγκλημάτησαν με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους όσοι ευθύνονται για την τραγωδία στη ναυτική βάση», κατέληξε ο κ. Καρογιάν.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι το σημερινό διάγγελμα του προέδρου Χριστόφια δεν έδωσε το μήνυμα ότι υπάρχει κατανόηση του συγκλονισμού και της δικαιολογημένης αγανάκτησης και οργής του κυπριακού λαού.

Αναμέναμε, είπε ο κ. Ομήρου, ότι σήμερα ο πρόεδρος Χριστόφιας θα κατέθετε την απολογία της Πολιτείας, αλλά δυστυχώς δεν το έπραξε.

Είπε ακόμη ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας «θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι έχει τις πολιτικές ευθύνες που του αναλογούν».

Οι υπουργοί και άλλοι κρατικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι, που χειρίστηκαν και είχαν γνώση του θέματος, «υπέχουν οφθαλμοφανή, σοβαρή πολιτική ευθύνη την οποία θα έπρεπε να είχαν αναλάβει», κατέληξε ο Γιαννάκης Ομήρου.