Τις παραμονές των διεθνών συνομιλιών στη Βιέννη για την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στον τετραετή εμφύλιο στη Συρία, το Ιράν άφησε να εννοηθεί πως είναι πρόθυμο να κάνει πίσω στην επιμονή του να παραμείνει στην εξουσία ο Σύρος πρόεδρος Μπάσαρ αλ Άσαντ.
Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο από τη Μέση Ανατολή ο οποίος είναι γνώστης της θέσης του Ιράν, σε δηλώσεις στο Ρόιτερς χθες είπε ότι το Ιράν θα μπορούσε να δεχθεί μια μεταβατική φάση έξι μηνών, μετά από την οποία η τύχη του Άσαντ θα κρινόταν σε βουλευτικές εκλογές. «Οι συνομιλίες αφορούν συμβιβασμούς, και το Ιράν είναι έτοιμο να κάνει συμβιβασμό, δεχόμενο τον Άσαντ στην εξουσία για έξι μήνες. Ασφαλώς, θα εναπόκειται στο συριακό λαό να αποφασίσει για τη μοίρα της χώρας,» είπε, διατηρώντας την ανωνυμία του.
Κατά την διάρκεια ενός πολέμου που έχει κοστίσει τη ζωή σε πάνω από 250.000 άτομα και διώξει άλλα 10 εκατομμύρια από τις εστίες των, ο κυριότερος σύμμαχος του Άσαντ, η Τεχεράνη, είχε αποκλειστεί από μια σειρά διεθνών – και αποτυχημένων – ειρηνευτικών συνεδριάσεων.
Οι συνομιλίες στη Βιέννη σήμερα είναι οι πρώτες σε ανώτατο επίπεδο για τις οποίες οι σύμμαχοι της Ουάσινγκτον δέχτηκαν να συμμετάσχει και το Ιράν. Χθες οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν πει πως ήλπιζαν να ακούσουν από το Ιράν και τον άλλο σύμμαχο του Άσαντ, τη Ρωσία, για το αν ήταν έτοιμοι να εγκαταλείψουν τον Σύρο πρόεδρο, τον οποίο κατηγορούν οι ΗΠΑ, οι Ευρωπαίοι και οι Άραβες σύμμαχοί τους για την αιματοχυσία τεσσάρων χρόνων.
Η Τεχεράνη άφησε να εννοηθεί ότι είναι διατεθειμένη να επιδείξει ευελιξία. «Το Ιράν δεν επιμένει να κρατήσει τον Άσαντ στην εξουσία για πάντα,» είπε ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Αμίρ Αμπντολαχιάν, μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της Τεχεράνης στη Βιέννη, σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα.
Ενώ Ευρωπαίοι και αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν αμφιβολίες για την πιθανότητα σημαντικής εξέλιξης στις συνομιλίες σήμερα – οι οποίες περιλαμβάνουν υπουργούς εξωτερικών και ανώτατους αξιωματούχους από 17 χώρες – ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν η Τεχεράνη σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το κύρος της για να προωθήσει μια ταχύτερη πολιτική μετάβαση στη Συρία. «Αυτό εξακολουθεί να βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Αλλά θα δούμε. Το να αποκλείσουμε το Ιράν και τη Ρωσία από τις συνομιλίες αυτές θα ήταν μια χαμένη ευκαιρία,» τόνισε.
Η Ρωσία έχει ζητήσει εκλογές στη Συρία, ενώ βομβαρδίζει στόχους που διατείνεται ότι ανήκουν στο Ισλαμικό Κράτος. Οι περισσότερες επιθέσεις της όμως αφορούν άλλες ομάδες που αντιμάχονται τον Άσαντ στις οποίες περιλαμβάνονται και αρκετές που υποστηρίζονται από τους συμμάχους των ΗΠΑ.
Η λίστα των συμμετεχόντων σήμερα περιλαμβάνει τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, τον Ρώσο ομόλογό του Σερκέι Λαβρόφ, τον Ιρανό ΥΠΕΞ Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, και ομολόγους των από τη Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία, το Κάταρ, το Ομάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, και τις μεγαλύτερες δυνάμεις της Ευρώπης.
Ο Κέρι και ο Λαβρόφ είχαν προγραμματίσει ξεχωριστές συναντήσεις με τον Ζαρίφ στη Βιέννη χθες, πριν τις συνομιλίες.
Η σημερινή συνάντηση θα είναι μικρότερη από εκείνην που έγινε την περασμένη εβδομάδα πάλι στη Βιέννη, από όπου δεκάδες χιλιάδων προσφύγων που εγκαταλείπουν πολέμους στη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν έχουν περάσει εδώ και ένα μήνα, μέρος της μεγαλύτερης μεταναστευτικής κρίσης της Ευρώπης από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.