Εκατοντάδες εθελοντές εργάζονται μέρα-νύχτα στη Σλοβενία για να βοηθήσουν τις αστυνομικές δυνάμεις και το ιατρικό προσωπικό στην αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης με τους χιλιάδες πρόσφυγες που εισέρχονται μαζικά στη χώρα.

Περιγράφουν το έργο τους ως ιδιαίτερα αγχωτικό και τονίζουν ότι οι πρόσφυγες είναι ήρεμοι, αλλά εξαντλημένοι από το μακρύ ταξίδι.

«Η σωματική εργασία είναι σκληρή και δεν υπάρχει χρόνος για ξεκούραση» ανέφερε εθελοντής που προσφέρει τις υπηρεσίες του σε προσωρινό κέντρο υποδοχής προσφύγων που λειτουργεί σε εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο, στη συνοριακή πόλη Ντόμποβα. Πριν από λίγες μέρες μοιράσαμε 3.500 μερίδες φαγητό και όταν οι πρόσφυγες έφυγαν έπρεπε να καθαρίσουμε, δήλωσε στο σλοβενικό πρακτορείο ειδήσεων STA.

«Μαζέψαμε όλα τα απορρίμματα, τα ρούχα, τα παπούτσια και τα κλινοσκεπάσματα μιας χρήσης που άφησαν. Μετά καθαρίσαμε και απολυμάναμε. Οι άνθρωποι είναι ευγνώμονες. Μπορεί το 1/3 των προσφύγων να μην λένε “ευχαριστώ”, επειδή είναι κουρασμένοι και παγωμένοι από το κρύο. Βλέπεις οικογένειες, γυναίκες, ηλικιωμένους άνδρες, οι οποίοι περπατώντας έχουν διανύσει τεράστιες αποστάσεις για να έρθουν εδώ» σημείωσε.

Μία εθελόντρια που εργάζεται στο κέντρο υποδοχής στη Βρχνίκα ανέφερε ότι λαμβάνουν ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες, αλλά και πολλά άχρηστα πράγματα, όπως για παράδειγμα μαγιό και καλοκαιρινά πέδιλα. «Κάποιες φορές έχουμε ένα δωμάτιο γεμάτο πράγματα, από τα οποία δεν μπορούμε να δώσουμε τίποτα στους πρόσφυγες» είπε. Όπως εξήγησε, οτιδήποτε αφήνουν οι πρόσφυγες που μετακινούνται, ρούχα και ανέγγιχτα τρόφιμα καταλήγουν στους κάδους απορριμμάτων για λόγους υγείας. Τα δωμάτια στα κέντρα φιλοξενίας είναι καθαρά, αλλά στους εξωτερικούς χώρους η κατάσταση είναι χαώδης, πρόσθεσε.

Εθελοντές και εθελόντριες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας ανακούφισης των προσφύγων που ταξιδεύουν μέσω της βαλκανικής οδού στην προσπάθειά τους να φθάσουν σε χώρες της βόρειας και δυτικής Ευρώπης.

Πολύτιμη είναι η και η συνεισφορά γιατρών και νοσηλευτών από ολόκληρη τη χώρα που έχουν μεταβεί στις συνοριακές πόλεις, στις οποίες συρρέουν μαζικά πρόσφυγες και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ανθρώπους που έχουν προβλήματα υγείας. Επιπλέον στα σλοβενικά σύνορα εθελοντές γιατροί από την Αυστρία, την Ελβετία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία προσφέρουν φροντίδα στους πρόσφυγες.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας άμεσης βοήθειας στο κέντρο υγείας της σλοβενικής πόλης Μπρέζιτσε, Μόιτσα Πίμπερνικ δήλωσε ότι περίπου 45 πρόσφυγες την ημέρα χρειάζονται ιατρική βοήθεια. Στα κέντρα υποδοχής προσφύγων σε ημερήσια βάση υπάρχουν 15 εργαζόμενοι στον ιατρικό τομέα με τέσσερα ή πέντε ασθενοφόρα. Δύο γιατροί και έξι νοσηλευτές από την οργάνωση Caritas της Ουγγαρίας προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Ντόμποβα από την περασμένη εβδομάδα. Η οργάνωση έχει στήσει σκηνή με θέρμανση και περίπου 100 κλίνες για να υποβάλλονται σε θεραπεία γυναίκες και παιδιά με προβλήματα υγείας.

Επιπλέον βοήθεια αναμένεται να παρασχεθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος θα αναλάβει τον συντονισμό διεθνών ομάδων βοήθειας και θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει επιπλέον διερμηνείς.

Αυτό συμφωνήθηκε σε συνάντηση της υπουργού Υγείας, Μιλόικα Κόλαρ Τσέλαρτς με δύο ειδικούς απεσταλμένους του ΠΟΥ, ο οποίος ενέκρινε επίσης την πρόταση να προσφέρει 20 οχήματα που είναι εξοπλισμένα για την παροχή έκτακτης βοήθειας.

Οι ειδικοί απεσταλμένοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας παραμένουν στη Σλοβενία και επισκέπτονται κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων σε όλη τη χώρα. Θα έχουν επίσης συναντήσεις με εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων και του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR).