Στην Κίνα μεταβαίνει αύριο η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ για να ενισχύσει τα γερμανικά επιχειρηματικά συμφέροντα που έχουν πληγεί από το σκάνδαλο με τις εκπομπές ρύπων της Volkswagen, αλλά και από τις συμφωνίες που έκλεισαν κατά την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη Βρετανία την περασμένη εβδομάδα.
Η Γερμανία έχει τη μεγαλύτερη εμπορική έκθεση στην Κίνα ανάμεσα στα 28 κράτη της ΕΕ, κυρίως χάρη στη ζήτηση για τα αυτοκίνητά της και την ισχυρή μηχανολογική της βιομηχανία. Ωστόσο, η οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα έχει πλήξει τους Γερμανούς εξαγωγείς και έχει θολώσει τις προοπτικές τους.
Την ίδια ώρα, οι κινεζικές επενδύσεις στη Βρετανία σηματοδοτούν το αυξανόμενο ενδιαφέρον του Πεκίνου για υπηρεσίες και για την εξασφάλιση πρόσβασης στις χρηματοοικονομικές αγορές, ενώ φαίνεται να αποδυναμώνεται η ζήτηση για βιομηχανικά προϊόντα που παράγει η Γερμανία.
«Οι ημέρες της αφθονίας αποτελούν παρελθόν» δήλωσε ο Σεμπάστιαν Χάιλμαν, διευθυντής του Ινστιτούτου Κινεζικών Σπουδών Mercator στο Βερολίνο σχολιάζοντας τις επιχειρηματικές σχέσεις της Γερμανίας με την Κίνα. «Η Άγγελα Μέρκελ είναι σε πολύ δυσκολότερη θέση απ’ ό,τι σε προηγούμενες επισκέψεις».
Η Μέρκελ πρέπει να χρησιμοποιήσει το διήμερο ταξίδι για να ενδυναμώσει τις γερμανικές επιχειρηματικές σχέσεις με την Κίνα.
Η καγκελάριος θα συνοδεύεται από αποστολή 20 διευθυντικών στελεχών που εκπροσωπούν τους κλάδους μηχανουργίας, αυτοκινήτων, ηλεκτρικής ενέργειας και τηλεπικοινωνιών. Τα στελέχη των επιχειρήσεων θα παρευρεθούν σε γεύμα της Μέρκελ με τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ την δεύτερη ημέρα της επίσκεψης.
Το διακύβευμα για τους επικεφαλής της γερμανικής βιομηχανίας είναι μεγάλο. Οι γερμανικές ξένες άμεσες επενδύσεις στην Κίνα ανέρχονται στα 48 δισεκ. ευρώ και 5.000 γερμανικές επιχειρήσεις λειτουργούν εκεί, ωστόσο η χρυσή εποχή του γρήγορου και εύκολου αμοιβαίου κέρδους φαίνεται να έχει τελειώσει.
Οι εξαγωγές του γερμανικού μηχανολογικού κλάδου στην Κίνα συρρικνώθηκαν κατά 4,9% το πρώτο εξάμηνο του 2015. Ο συγκεκριμένος κλάδος έχει τις δεύτερες υψηλότερες εξαγωγές προϊόντων μετά τα αυτοκίνητα στην Κίνα.
Έκθεση στην Ανατολή
Το σκάνδαλο στην Volkswagen με την χειραγώγηση των δοκιμών για τις εκπομπές ρύπων έφερε στο προσκήνιο την εξάρτηση της Γερμανίας από την βιομηχανία αυτοκινήτου, η οποία στηρίζει μία στις επτά θέσεις εργασίας στη χώρα. Ο κλάδος των αυτοκίνητων, με τη σειρά του, εξαρτάται ιδιαίτερα από την κινεζική αγορά.
Πέρυσι, οι γερμανικές κατασκευάστριες εταιρίες οχημάτων αντιστοιχούσαν σχεδόν στο ένα τρίτο των 75 δισεκ. ευρώ εξαγωγών της χώρας στην Κίνα. Ενόψει της επίσκεψης, Γερμανοί αξιωματούχοι υποβάθμισαν τον κίνδυνο το σκάνδαλο της Volkswagen να πλήξει την εμπιστοσύνη για τα γερμανικά προϊόντα στην Κίνα.
«Δεν το βλέπω αυτό», δήλωσε σύμβουλος της Μέρκελ.
Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Volkswagen Ματίας Μίλερ θα συμμετάσχει στην αποστολή και αναμένεται να ενημερώσει την Μέρκελ για την εσωτερική έρευνα της εταιρίας για το σκάνδαλο με τους ρύπους, είπε στο Reuters άτομο με γνώση του θέματος.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, η γερμανική αεροπορική εταιρία Lufthansa προσβλέπει σε πρόοδο στη συμφωνία κοινοπραξίας με την Air China, ενώ η Deutsche Boerse σκοπεύει να σφραγίσει μια συμφωνία συνεργασίας με την κινεζική εταιρία διαχείρισης της χρηματοοικονομικής αγοράς.
Σε κάθε περίπτωση, οι συμφωνίες μεταξύ του Βερολίνου και του Πεκίνου δεν αναμένεται να φθάσουν τα 61 δισεκ. δολάρια αυτών που σφραγίστηκαν μεταξύ της Βρετανίας και της Κίνας την περασμένη εβδομάδα.
Με φόντο την επιβράδυνση της κινεζικής ανάπτυξης, η Μέρκελ θα επιδιώξει να αναπτύξει μια περισσότερο προηγμένη και ώριμη σχέση με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Το ταξίδι της γίνεται ένα χρόνο μετά την επίτευξη συμφωνίας καινοτόμου συνεργασίας με την Κίνα για την περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρηματικών σχέσεων.
Ο Χάιλμαν από το Ινστιτούτο Mercator στο Βερολίνο είπε ότι οι Κινέζοι ήταν απογοητευμένοι που η συμφωνία δεν είχε αποφέρει για τις επιχειρήσεις τους μεγαλύτερη τεχνογνωσία.
Το Βερολίνο απορρίπτει τους όποιους ισχυρισμούς ότι η θέση της Γερμανίας ως του μεγαλύτερου εμπορικού εταίρου της Κίνας στην Ευρώπη απειλείται μετά την τετραήμερη επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ στη Βρετανία.
«Η Γερμανία θα παραμείνει ο ισχυρότερος εταίρος της Κίνας στην Ευρώπη – και με διαφορά» δήλωσε ο σύμβουλος της Μέρκελ.