Δραματική γίνεται η κατάσταση στη Σλοβενία λόγω της ανεξέλεγκτης εισόδου προσφύγων στη σλοβενική επικράτεια, μέσω των συνόρων με την Κροατία. Η χώρα δεν έχει τις δυνατότητες και τις αναγκαίες υποδομές και η κατάσταση επιδεινώνεται επειδή η Αυστρία περιορίζει την εισροή μεταναστών και προσφύγων, μεταδίδουν τα σλοβενικά ΜΜΕ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας, Καρλ Έριαβετς για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα σύνορα κατηγόρησε την Κροατία, αλλά επέκρινε και την Ευρωπαϊκή Ένωση για αργή αντίδραση.
Στον δήμο Σέντιλι, στα βόρεια σύνορα της χώρας, ο οποίος μπορεί να δεχθεί 2.000 μετανάστες, βρίσκονται ήδη 1.700 άνθρωποι και καταφθάνουν συνεχώς και άλλοι με λεωφορεία από τα υπόλοιπα κέντρα υποδοχής της Σλοβενίας.
Η αυστριακή αστυνομία επιτρέπει την είσοδο μεταναστών ανά δύο ώρες και σήμερα πέρασαν στην Αυστρία 500 πρόσφυγες.
Η Βέσνα Μπόρκο, επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας που έχει την ευθύνη για τη φροντίδα των προσφύγων στο Σέντιλι, τόνισε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ελλείψεις σε τρόφιμα και ρουχισμό.
Σύμφωνα με τα σλοβενικά ΜΜΕ, η κατάσταση είναι πιο δύσκολη και τεταμένη στη μεθοριακή πόλη Μπρέζιτσε, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου βρίσκονται υπό κακές καιρικές συνθήκες χιλιάδες πρόσφυγες, άνδρες γυναίκες και παιδιά. Οι περισσότεροι έφθασαν στη Σλοβενία με τρένο από το κέντρο υποδοχής Οπάτοβατς της Κροατίας.
Εκεί, οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού προειδοποιούν για έλλειψη ειδών πρώτης ανάγκης και επικρατεί χαοτική κατάσταση, καθώς οι αρχές δεν είχαν προετοιμαστεί για κύμα προσφύγων.
Την πόλη Μπρέζιτσε επισκέφθηκε σήμερα ο αρχηγός της σλοβενικής αστυνομίας, Μάριαν Φρανκ και εξέφρασε τη στήριξή του στις αστυνομικές δυνάμεις στην εκτέλεση των καθηκόντων τους.
Τη στάση της Κροατίας στην προσφυγική κρίση επέκρινε ο Σλοβένος υπουργός Εξωτερικών, Καρλ Έριαβετς, τονίζοντας ότι το Ζάγκρεμπ δεν τηρεί τη συμφωνία για περιορισμένες αφίξεις μεταναστών στα σύνορα και τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση υπερβολικά αδύναμη αντίδραση.
Τις προηγούμενες μέρες, το σλοβενικό υπουργείο Εσωτερικών είχε ανακοινώσει ότι η χώρα μπορεί να δέχεται έως 2.500 πρόσφυγες σε καθημερινή βάση.
«Η Κροατία δεν είναι καθόλου συνεργάσιμη και ούτε η ΕΕ δεν αντιδρά όπως θα έπρεπε», ανέφερε ο κ. Έριαβετς.
Μέχρι πρόσφατα, η ΕΕ δεν έδινε προτεραιότητα στην επίλυση του ζητήματος με τα κύματα προσφύγων που ταξιδεύουν μέσω της αποκαλούμενης βαλκανικής οδού, αλλά εστίαζε τις προσπάθειές της στο ταξίδι των προσφύγων μέσω της Μεσογείου.
Η Σλοβενία τώρα μόνη της πρέπει να επιλύσει το προσφυγικό πρόβλημα, αν και ο πρωθυπουργός, Μίρο Τσέραρ απευθύνθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τόνισε.
Η σλοβενική κυβέρνηση σε έκτακτη σύσκεψη για την προσφυγική κρίση αποφάσισε να στείλει στρατό στα σύνορα για να βοηθήσουν τις αστυνομικές δυνάμεις στην προστασία των συνόρων.