Η Σερβία καταβάλλει όλες τις δυνατές προσπάθειες για να αποτρέψει την ένταξη του Κοσόβου στην UNESCO, δήλωσε σήμερα ο σέρβος πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ανήγγειλε ότι απόψε θα συζητήσει για το θέμα με τον πρωθυπουργό μίας χώρας και θα ζητήσει τη στήριξή της.
«Απόψε στη 1.30 θα έχω συνομιλία, λόγω διαφοράς ώρας, με τον πρωθυπουργό μιας χώρας, από τον οποίο θα ζητήσω στήριξη. Έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο, αλλά τώρα η νέα κυβέρνηση επανεξετάζει τις αποφάσεις της προηγούμενης και πιστεύω ότι μπορούμε να τους πείσουμε» ανέφερε ο κ. Βούτσιτς.
Απαντώντας στην ερώτηση τι αναμένει από την αυριανή ψηφοφορία για το αίτημα ένταξης του Κοσόβου στην UNESCO, ο Σέρβος πρωθυπουργός τόνισε ότι «οι πιθανότητες για τη Σερβία δεν είναι μεγάλες στο Εκτελεστικό Συμβούλιο, αλλά είναι πολύ μεγαλύτερες στη Γενική Συνέλευση του οργανισμού».
Το γεγονός ότι θα έχω επίσημη συνομιλία στις δύο μετά τα μεσάνυχτα με πρωθυπουργό μιας χώρας δείχνει πόσες προσπάθειες καταβάλλουμε και πόσο αγωνιζόμαστε, τόνισε.
Για τη Σερβία, η ένταξη του Κοσόβου στην UNESCO είναι απαράδεκτη, είπε ο κ. Βούτσιτς και πρόσθεσε ότι θα είναι αρνητική εξέλιξη για τις σερβικές μονές στο Κόσοβο.
«Κάποιοι άλλοι πρέπει να μας πείσουν ότι είναι θετική εξέλιξη» σημείωσε ο κ. Βούτσιτς, υπογραμμίζοντας όμως ότι δεν είναι και το τέλος του κόσμου και ότι η Σερβία θα συνεχίσει τη μάχη.
Ο κ. Βούτσιτς ανέφερε ότι στη σημερινή σύσκεψη στην προεδρία της Σερβίας θα συζητήσει με τον πρόεδρο της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς και τον Πατριάρχη Ειρηναίο και θα προσπαθήσουν να εναρμονίσουν τις προσπάθειες για να διαφυλαχθούν τα εθνικά και κρατικά συμφέροντα της χώρα.
«Τα περιθώρια ελιγμών είναι περιορισμένα» είπε ο κ. Βούτσιτς, σημειώνοντας ότι από το 2008 μεγάλος αριθμός χωρών αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσόβου, δηλαδή πάνω από το 50% των χωρών στον κόσμο και ότι τον τελευταίο χρόνο στην αναγνώριση του Κοσόβου προχώρησαν μόνο δύο κράτη. Ο κ. Βούτσιτς είπε ότι πιστεύει πως με ευφυή, σοβαρή και ενιαία πολιτική θα καταφέρει η Σερβία να διαφυλάξει τα συμφέροντά της.
Ερωτηθείς αν είναι δυνατό να αλλάξει η αμφιλεγόμενη διάταξη από την πλατφόρμα διαπραγματεύσεων Σερβίας – ΕΕ για το κεφάλαιο 35 που αφορά το Κόσοβο, ο Σέρβος πρωθυπουργός απάντησε: «προσπαθούμε και ελπίζουμε οι άλλοι να θέλουν να ακούσουν τη θέση μας».
«Το αν θα συναντηθούμε κι αν θα μας ακούσουν θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες» είπε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας είπε ακόμη ότι ο ίδιος προσωπικά κάλεσε παρακάλεσε τον πρόεδρο της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (SANU), Βλάντιμιρ Κόστιτς, ο οποίος προκάλεσε αντιδράσεις με απόψεις του για το θέμα του Κοσόβου, να συμμετάσχει στη σημερινή σύσκεψη της σερβικής ηγεσίας.
«Η ισχύς της Σερβίας είναι ότι είναι μία ανεκτική κοινωνία, ότι υπάρχουν διαφορετικές ιδέες. Δεν μπορούμε να συμφωνούμε σε όλα και είμαι βέβαιος ότι ο κ. Κόστιτς έχει καλές προθέσεις και ανησυχεί για την ακεραιότητα της Σερβίας» σημείωσε, τονίζοντας ότι ανάλογες θέσεις είχε εκφράσει και ο Ντόμπριτσα Τσόσιτς (συγγραφέας και πρώτος πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας).
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας είπε ότι δεν συμφωνεί με το περιεχόμενο των δηλώσεων του προέδρου της SANU, αλλά πρόσθεσε ότι πρέπει να ακούγονται άνθρωποι που σκέφτονται διαφορετικά και ότι οι διαφορετικές ιδέες και προσεγγίσεις πριν από τη διαμόρφωση της τελικής θέσης της χώρας είναι επιθυμητές.
Αύριο αναμένεται να εξεταστεί στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO το αίτημα ένταξης του Κοσόβου στον οργανισμό που έχει υποβάλει η Αλβανία.
Στις 12 Οκτωβρίου, το Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO αποφάσισε να συμπεριλάβει το αίτημα στην ατζέντα της ετήσιας συνεδρίασης που διεξάγεται στο Παρίσι.
Ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, στις 16 Οκτωβρίου, απευθυνόμενος σε 80 πρέσβεις και εκπροσώπους ξένων διπλωματικών αντιπροσωπειών στο Βελιγράδι υπογράμμισε ότι η ένταξη του Κοσόβου στην UNESCO, δηλαδή η ανάθεση της φύλαξης σερβικής πολιτιστικής κληρονομιάς στην Πρίστινα, θα ήταν σαν να «βάζει κάποιος τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα».
«Η Σερβία είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη, η οποία, πέρα από την υφαρπαγή εδαφών της, την εκδίωξη πολιτών της, την ατιμωρησία υποθέσεων δολοφονιών και εμπορίας οργάνων αντιμετωπίζει τώρα και προσπάθειες να της υφαρπάξουν την πολιτιστική της κληρονομιά ‘υπό την προστασία’ της UNESCO» είπε ο πρόεδρος της Σερβίας.
Ο Τόμισλαβ Νίκολιτς κατηγόρησε τις αρχές της Πρίστινας ότι ευθύνονται για τις επιθέσεις σε σερβικά πολιτιστικά μνημεία στο Κόσοβο μετά τον πόλεμο που έληξε τον Ιούνιο του 1999, καθώς και για σκόπιμη παραμέληση της συντήρησής τους.
Ο πρόεδρος της Σερβίας έκανε λόγο για διαδικασία παραποίησης ιστορικών γεγονότων «με στόχο την περιθωριοποίηση και την εξαφάνιση των Σέρβων και της Σερβίας από την ιστορία του Κοσόβου».
Ο κ. Νίκολιτς ανέφερε ακόμη ότι η εξέταση του αιτήματος του Κοσόβου για προσχώρηση στην UNESCO θα έχει εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στο διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών, θα οδηγήσει σε διαφωνίες μεταξύ των μελών της UNESCO, και θα επηρεάσει την περιφερειακή σταθερότητα στην πορεία προς την ΕΕ.