Ο γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε σήμερα ότι τώρα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαία μία πολιτική λύση για τη Λιβύη, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι διαμορφώνεται. Την ίδια ώρα ο ιταλός ομόλογός του, Φράνκο Φρατίνι τίθεται υπέρ μιας πολιτικής λύσης.
«Μία πολιτική λύση είναι περισσότερο από ποτέ απαραίτητη και αρχίζει να διαμορφώνεται», δήλωσε σε μία κοινοβουλευτική επιτροπή η οποία αναμένεται να αποφασίσει αργότερα σήμερα σχετικά με την παράταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Γαλλίας στη Λιβύη.
«Στην τελευταία της σύνοδο η Αφρικανική Ένωση επιβεβαίωσε ότι ο Καντάφι δεν θα είναι σε θέση να πάρει μέρος στην πολιτική μετάβαση», πρόσθεσε ο Φιγιόν.
Ο γάλλος πρωθυπουργός επεσήμανε άλλωστε ότι η χώρα του υποστηρίζει τις προσπάθειες μεσολάβησης της Ρωσίας και της Αφρικανικής Ένωσης.
«Για να είναι ξεκάθαρα τα πράγματα: ποτέ δεν δηλώσαμε ούτε πιστέψαμε ότι η επέμβαση στη Λιβύη θα ήταν εύκολη και ότι θα ολοκληρωνόταν σε μερικές ημέρες», υπογράμμισε ο Φιγιόν.
Σύμφωνα με τον ίδιο οι πρώτοι στόχοι που είχαν τεθεί για την επέμβαση, ανάμεσά τους η προστασία του άμαχου πληθυσμού στη Βεγγάζη, έχουν επιτευχθεί.
Εντωμεταξύ ο αλγερινός υπουργός Εξωτερικών Μουράντ Μεντελσί και ο ιταλός ομόλογός του Φράνκο Φρατίνι, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αλγερία, τάχθηκαν σήμερα υπέρ μίας «πολιτικής λύσης» στην κρίση στη Λιβύη.
«Η πολιτική λύση είναι η μοναδική επείγουσα εναλλακτική για τη διευθέτηση της κρίσης στη Λιβύη», δήλωσε ο Φρατίνι που έδωσε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μεντελσί.
Ο Φρατίνι πρόσθεσε ότι ο οδικός χάρτης της Αφρικανικής Ένωσης θα συζητηθεί την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη στη διάρκεια της συνόδου της διεθνούς Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη.
«Η Ιταλία αυτή τη στιγμή εργάζεται για να συνεισφέρει, για να κάνει προτάσεις για έναν οδικό χάρτη ο οποίος θα μπορούσε να περιλαμβάνει την κατάπαυση πυρός μεταξύ των δύο πλευρών, με εξαίρεση τον Καντάφι και την οικογένειά του που θα πρέπει να εγκαταλείψουν την εξουσία», υπογράμμισε ο Φρατίνι.
«Πιστεύω ότι στην Κωνσταντινούπολη θα μπορέσουμε να προωθήσουμε αυτή την πολύ σημαντική πολιτική προοπτική» κατέληξε.