Οι πρόεδροι της Βουλγαρίας και της Τουρκίας, Γκεόρκι Παρβάνοφ και Αμπντουλάχ Γκιουλ, αντίστοιχα, έδωσαν διαβεβαιώσεις για την πολιτική βούληση ανάπτυξης των διμερών σχέσεων, με αφορμή τη διήμερη, επίσημη επίσκεψη του τούρκου προέδρου στη Σόφια.
Οι δύο άνδρες έδωσαν έμφαση στον ενεργειακό τομέα και την ανάγκη επιτάχυνσης του ρυθμού υλοποίησης του έργου διασύνδεσης των δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου των δύο χωρών.
Ωστόσο, ο κ. Παρβάνοφ, υπενθύμισε πως, οι αρμόδιοι παράγοντες από τη Βουλγαρία και την Τουρκία δεν κατέληξαν, ακόμα, στην επιλογή του συγκεκριμένου σχεδίου για την υλοποίηση του έργου.
Ο κ. Παρβάνοφ υπογράμμισε ότι, η διασύνδεση των δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου της Βουλγαρίας και της Τουρκίας έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο σε περίοδο (ενεργειακών) κρίσεων, αλλά και για την τροφοδοσία της Βουλγαρίας με φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊζάν.
Επανέλαβε δε την ιδέα του, εκπρόσωποι των αρμοδίων φορέων της Βουλγαρίας, της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν να συζητήσουν τα τεχνικά θέματα που αφορούν τις ενεργειακές διασυνδέσεις, σε συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο μέλλον.
Από την πλευρά του, ο τούρκος πρόεδρος επανέλαβε τη βούληση της Άγκυρας για την ανάπτυξη των σχέσεων με τη Σόφια σε πνεύμα καλής γειτονίας.
Μάλιστα, ενισχύοντας, περαιτέρω, την τοποθέτησή του, ο κ. Γκιουλ συνέκρινε τις σχέσεις των δύο χωρών με τις «σχέσεις των γειτόνων σε μια πολυκατοικία», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας εμφανίστηκε σύμφωνος με την πρόταση του κ. Παρβάνοφ, για περισσότερες συνεδριάσεις της αρμόδιας μεικτής επιτροπής των δύο χωρών, η οποία συστάθηκε για το θέμα των αποζημιώσεων των απογόνων χιλιάδων Βούλγαρων που εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους στην ανατολική Θράκη, στη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων.
Η βουλγαρική πλευρά υπολογίζει ότι οι απόγονοι θα λάβουν αποζημίωση περίπου 10 δισ. δολαρίων, ενώ η Τουρκία δεσμεύτηκε να καταβάλλει τις σχετικές αποζημιώσεις, βάσει της συμφωνίας που υπέγραψε με τη Βουλγαρία.
Εξάλλου, ένα άλλο θέμα που «κυριάρχησε» στην κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο προέδρων ήταν το θέμα των δυσκολιών που συναντούν Τούρκοι πολίτες όταν επιθυμούν να λάβουν θεώρηση εισόδου (βίζα) για να επισκεφθούν τη Βουλγαρία.
Για το ίδιο θέμα, ο εκπρόσωπος της Ένωσης των επιμελητηρίων της Τουρκίας, Μεχμέτ Ερντίτς δήλωσε κατά τη διάρκεια των εργασιών οικονομικού φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια, πως οι τούρκοι επιχειρηματίες «θα πάψουν τελικά να έρχονται στη Βουλγαρία, εξαιτίας των δυσκολιών με τις βίζες, για τις οποίες πληρώνουν και 150 ευρώ».