Στη σύλληψη ενός άνδρα σε βάρος του οποίου υπάρχουν υποψίες για εμπρησμό σε κτίριο που ανακαινιζόταν για να μετατραπεί σε εστία υποδοχής αιτούντων άσυλο προχώρησε η Γερμανική δικαιοσύνη. Το κτίριο που είχε γίνει στόχος νεοναζιστών μάλιστα προκάλεσε έντονο διάλογο στη Γερμανία νωρίτερα την ίδια χρονιά.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισαγγελέως Χάικε Γκάιερ, είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του άνδρα για τον οποίο υπάρχουν υποψίες πως έβαλε φωτιά από πρόθεση στο κτίριο, όπου σχεδιαζόταν να φιλοξενηθούν περίπου 40 αιτούντες άσυλο, στο Τρέγκλιτς, μια κοινότητα 2.700 κατοίκων της άλλοτε ΓΛΔ, θέατρο επανειλημμένων κινητοποιήσεων των νεοναζί.
Βέβαια η Γκάιερ δεν έκανε καμιά άλλη διευκρίνιση για τον φερόμενο ως δράστη του εμπρησμού της 4ης Απριλίου, που είχε αποτελέσει την αφορμή να αρχίσει μια έντονη συζήτηση στη Γερμανία, κυρίως διότι είχε σημειωθεί μετά την παραίτηση του δημάρχου, ο οποίος ανέφερε πως δεχόταν απειλές από τους νεοναζί.
Ανακοινώνοντας την παραίτησή του ο δήμαρχος είχε καταγγείλει την παντελή έλλειψη πολιτικής και θεσμικής στήριξης προς τον ίδιο και ότι είχε δεχθεί απειλές από τους εξτρεμιστές, διότι είχε συμφωνήσει ο δήμος του Τρέγκλιτς να υποδεχθεί περίπου 40 πρόσφυγες που επρόκειτο να φιλοξενηθούν σε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο.
Η απόφασή του πυροδότησε διαδηλώσεις στις οποίες καλούσε το νεοναζιστικό κόμμα NPD, το οποίο είναι ενεργό κυρίως στις περιοχές της άλλοτε Ανατολικής Γερμανίας, εναντίον της άφιξης των προσφύγων. Οι διαδηλώσεις αυτές πήραν τέτοιες διαστάσεις που το Τρέγκλιτς μετατράπηκε σε σύμβολο της ξενοφοβίας στη Γερμανία.
Πολλές πολιτικές προσωπικότητες κάλεσαν τότε να μην υπάρξει ουδεμία υποχώρηση έναντι του ρατσισμού.
Το αντιισλαμικό κίνημα PEGIDA δραστηριοποιείται κυρίως επίσης στην πάλαι ποτέ ΓΛΔ, ειδικά στη Σαξονία, κοντά στο Τρέγκλιτς.
Ο πρώην δήμαρχος, ο Μάρκους Νιρτ, δήλωσε ότι ένιωσε κατά σειρά «αβοήθητος, εξοργισμένος και θλιμμένος» λόγω των απειλών που δέχθηκε από τους νεοναζιστές. Έναν μήνα αργότερα, η σκεπή της μελλοντικής εστίας υποδοχής των αιτούμενων άσυλο καταστρεφόταν ολοσχερώς από τις φλόγες και η αστυνομία ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για εμπρησμό.
Εντέλει το Τρέγκλιτς αποφάσισε να υποδεχθεί πρόσφυγες και τρεις οικογένειες μετέβησαν εκεί, με αστυνομική συνοδεία, τον Ιούνιο.
Έκτοτε στη Γερμανία —η κυβέρνηση της οποίας προβλέπει ότι φέτος θα φθάσουν στη χώρα από 800.000 ως 1,5 εκατ. αιτούντες άσυλο, ένας αριθμός που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο— έχουν σημειωθεί δεκάδες εμπρησμοί σε κέντρα υποδοχής προσφύγων.