Τους 71 έφτασαν οι άνθρωποι που έχουν χάσει τη ζωή τους από χολέρα στην Δομινικανή Δημοκρατία, μια τουριστική χώρα πλάι στην Αϊτή, στην οποία η μολυσματική ασθένεια έχει προκαλέσει πάνω από 4.500 θανάτους, σύμφωνα με νέο απολογισμό που δημοσιοποίησε την Παρασκευή το υπουργείο Υγείας.
Μετά από «την έρευνα για 174 θανάτους που υπήρχαν υποψίες ότι προκλήθηκαν από χολέρα», επιβεβαιώθηκε ότι «ο αριθμός των (θανατηφόρων) κρουσμάτων είναι 71», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοινωθέν του.
Εννέα εξ αυτών πέθαναν μέσα σε μια εβδομάδα. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί αυξήθηκε στους 1.610.
Σύμφωνα με το υπουργείο, στην πλειοψηφία τους οι θάνατοι οφείλονται στην έλλειψη περίθαλψης, λόγος για τον οποίο κάλεσε τον πληθυσμό να σπεύδει «αμέσως» σε κέντρα υγείας σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων.
Το επίπεδο επαγρύπνησης θα είναι επαυξημένο στην διάρκεια αυτής της «περιόδου των βροχών», πάντα σύμφωνα με το υπουργείο.
Η ασθένεια μεταδόθηκε στην Δομινικανή Δημοκρατία το Νοέμβριο του 2010 από την Αϊτή. Πρόσφατη έρευνα του ΟΗΕ επιβεβαίωσε ότι το ξέσπασμα της επιδημίας οφειλόταν σε στέλεχος της ασθένειας από τη νότια Ασία, αν και απέφυγε να κατηγορήσει άμεσα τους κυανόκρανους από το Νεπάλ ότι το μετέφεραν στη χώρα.
Το 1991, είχε ξεσπάσει επιδημία χολέρας στο Περού που εξαπλώθηκε σε πολλές χώρες της περιφέρειας –τη Βολιβία, τη Βραζιλία, τον Ισημερινό, τη Γουατεμάλα, το Ελ Σαλβαδόρ, το Μεξικό– και ως το 2005 είχε προκαλέσει 10.000 θανάτους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.