Εκατοντάδες Αφρικανοί μετανάστες απομακρύνθηκαν τις τελευταίες ημέρες από τη νότια Λιβύη – που ελέγχεται από την κυβέρνηση του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι – και μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στο Τσαντ. Αυτή είναι η πρώτη αποστολή απομάκρυνσης προσφύγων που πραγματοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΙΟΜ) αφότου ξέσπασαν οι συγκρούσεις στη Λιβύη.
Από την Τετάρτη, περίπου 370 μετανάστες, στην πλειοψηφία τους από το Τσαντ, απομακρύνθηκαν από την πόλη Σέμπχα με τρία αεροσκάφη που ναύλωσε ο IOM. Καθώς σήμερα αναμενόταν να γίνει στην πόλη αυτή μεγάλη διαδήλωση, δεν προγραμματίστηκαν πτήσεις. Η εκκένωση όμως θα συνεχιστεί το σαββατοκύριακο, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού, Τζουμπέ Ομάρι Τζουμπέ. Μέχρι τώρα οι μετανάστες που εγκλωβίστηκαν στη Λιβύη λόγω των συγκρούσεων προωθούνταν στις χώρες τους με λεωφορεία και πλοία.
Σύμφωνα με τον ΙΟΜ τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι, κυρίως αφρικανικής καταγωγής, παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Σέμπχα και την Γκατρούν, μια πόλη που βρίσκεται ακόμη νοτιότερα. Σχεδόν όλοι τους αναγκάζονται να ζουν στο ύπαιθρο και διαθέτουν ελάχιστα τρόφιμα, φάρμακα και νερό. Οι περισσότεροι από τους μετανάστες κατάγονται από το Τσαντ.
«Η φυγή τους από τη Λιβύη είναι η τελευταία τους επιλογή. Φοβούνται και ανησυχούν καθώς αισθάνονται αβεβαιότητα για το τι τους περιμένει στο Τσαντ, απ’ όπου λείπουν επί πολλές δεκαετίες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Κάσιμ Σούφι, ο επικεφαλής της επιχείρησης απομάκρυνσης.
Οι περισσότεροι μετανάστες ζουν και εργάζονται στη Λιβύη εδώ και πολλά χρόνια κάνοντας χειρωνακτικές και κακοπληρωμένες δουλειές. Ο ΙΟΜ έχει φροντίσει να τους δώσει μετρητά για να καλύψουν κάποιες από τις ανάγκες τους. Οι σποραδικές συγκρούσεις, η δράση ληστρικών συμμοριών και η έλλειψη μέσων μεταφοράς τους εμποδίζουν να φύγουν από την περιοχή.
Επίσης η UNICEF και η μη κυβερνητική οργάνωση Handicap International προειδοποίησαν σήμερα για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν τα παιδιά της Λιβύης καθώς αυξάνονται διαρκώς οι νάρκες και το πολεμικό υλικό στις πυκνοκατοικημένες περιοχές. Η εκπρόσωπος της UNICEF Μαρισί Μερκάδο ανακοίνωσε ότι θα μεταδίδονται μέχρι τον Νοέμβριο σποτάκια από το ραδιόφωνο και την τηλεόρασης ώστε να ενημερωθούν οι κάτοικοι της ανατολικής και δυτικής Λιβύης για τους κινδύνους από τα εκρηκτικά και τα όπλα που βρίσκονται διασκορπισμένα παντού και ιδιαίτερα στα όρη Ναφούσα, την Ατζνταμπίγια και τη Μιζουράτα.
Στην Μιζουράτα, οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι σφυροκοπούν από το πρωί σήμερα τις γραμμές των εξεγερμένων με αποτέλεσμα να έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον πέντε από αυτούς, ενώ άλλοι 17 έχουν τραυματιστεί.