Ενώπιον της δικαιοσύνης καλείται να παρουσιαστεί ο απερχόμενος πρόεδρος της Καταλονίας, Αρτούρ Μας για την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του για «πολιτική ανυπακοή» μετά τη διοργάνωση στα τέλη του 2014 μιας ψηφοφορίας για την ανεξαρτησία της περιοχής αυτής της Ισπανίας.

«Αντιμετωπίζουμε μια πολιτική δίωξη», δήλωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης της αυτόνομης αυτής περιοχής της Ισπανίας, Νέους Μουντέ.

Στην κλήτευση αυτή προχώρησε το Ανώτερο Δικαστήριο της Καταλονίας δύο ημέρες μετά τις περιφερειακές εκλογές, στις οποίες το στρατόπεδο των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο περιφερειακό κοινοβούλιο.

Ο καταλανός πρόεδρος εκλήθη να παρουσιαστεί στις 15 Οκτωβρίου με σκοπό την απαγγελία κατηγοριών, το οποίο γίνεται σχεδόν αυτομάτως σε αυτήν την περίπτωση στην Ισπανία.

Η Μουντέ έκανε επίσης λόγο για «τικ» και «δημοκρατικές ανωμαλίες» από την πλευρά της ισπανικής δικαιοσύνης και της κυβέρνησης μετά τις περιφερειακές εκλογές στην Καταλονία, που αποσκοπούν στην άσκηση δίωξης κατά «αυτού που, στις 9 Νοεμβρίου του 2014, έβγαλε τις κάλπες για να μπορέσουν να εκφραστούν οι καταλανοί πολίτες».

Σχεδόν 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι μετείχαν στη συμβολική αυτή ψηφοφορία που έγινε στις 9 Νοεμβρίου του 2014 και σχεδόν 1,9 εκατομμύριο είχε ψηφίσει υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Οι μετέχοντες στο άτυπο αυτό δημοψήφισμα, το οποίο δεν είχε νομική ισχύ, απαντούσαν σε δύο ερωτήματα: «Θέλετε να γίνει η Καταλονία κράτος;», «Θέλετε αυτό το κράτος να είναι ανεξάρτητο;».

Η ενδεχόμενη απαγγελία κατηγοριών κατά του Μας δεν θα αλλάξει το πρόγραμμα των υπέρμαχων της ανεξαρτησίας, πρόσθεσε εξάλλου η εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης. «Δεν πιστεύουμε ότι αυτό θα επηρεάσει την πρόοδο που θα κάνουμε υπό απολύτως φυσιολογικές συνθήκες τις προσεχείς εβδομάδες, για να συσταθεί το καταλανικό κοινοβούλιο βάσει του αποτελέσματος των εκλογών της Κυριακής και να εφαρμοστεί ο οδικός χάρτης» του σχεδίου υπέρ της ανεξαρτησίας.

Ο Μας δήλωσε μετά τις εκλογές της Κυριακής ότι οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας πήραν την «εντολή» του καταλανικού λαού να υλοποιήσουν το πρόγραμμά τους, δηλαδή να οδηγήσουν την Καταλονία στην ανεξαρτησία της το αργότερο το 2017.