Την δέσμευση περισσότερων από 50 χωρών για διάθεση ειρηνευτικών δυνάμεων και ιατρικών μονάδων σε πιθανές αποστολές των Ηνωμένων Εθνών, επιβεβαίωσε χθες ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα
Όπως ανακοίνωσε «περισσότερες από 50 χώρες έχουν δεσμευτεί να διαθέσουν συνολικά 40.000 άτομα ειρηνευτικών δυνάμεων σε πιθανές αποστολές των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και ελικόπτερα, ιατρικές μονάδες, εκπαίδευση και υλικό για να αντιμετωπιστούν οι βόμβες σε οδικές αρτηρίες».
«Ο στόχος μας θα πρέπει να είναι να κάνουμε κάθε νέα ειρηνευτική επιχείρηση πιο αποτελεσματική από την προηγούμενη» ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος ο οποίος προήδρευσε της συνόδου αρχηγών κρατών στα Ηνωμένα ‘Εθνη.
Από πλευράς της η αμερικανίδα πρέσβης στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερς, συμπλήρωσε ότι εκτός από τις 40.000 νέων στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων, πάνω από 50 χώρες δεσμεύτηκαν να διαθέσουν πάνω από 40 ελικόπτερα, 15 εταιρείες μηχανικών στρατού, και 10 νοσοκομεία σε πεδία μάχης. Η δέσμευση της Κίνας ήταν από τις μεγαλύτερες, με 8.000 στρατιώτες που προσφέρθηκε να διαθέσει ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινγκπίνγκ.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο του ΟΗΕ, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν 82 από τα πάνω από 106.500 άτομα που έχουν σταλεί σε ειρηνευτικές αποστολές, αλλά πληρώνουν πάνω από 28% του προϋπολογισμού του οργανισμού, που ξεπερνά τα 8,2 εκατομμύρια δολάρια.
Σε ομιλία της στις Βρυξέλλες το Μάρτιο, η κ. Πάουερς είχε παροτρύνει τις Ευρωπαϊκές χώρες να διαθέσουν περισσότερο προσωπικό για τον ΟΗΕ, λέγοντας ότι πριν από είκοσι χρόνια οι Ευρωπαίοι αποτελούσαν το 40% των ειρηνευτών, ενώ τώρα είχαν φτάσει μόλις το 7%. Χθες ανταποκρίθηκαν αρκετές χώρες, με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να λέει μεταξύ άλλων ότι θα στείλει 70 στρατιώτες στην ειρηνευτική δύναμη της Σομαλίας και μέχρι και 300 σε εκείνη του Νότιου Σουδάν.
Η πέντε πρώτες χώρες σε διάθεση στρατιωτών και αστυνομικών στον ΟΗΕ είναι η Αιθιοπία, η Ινδία, το Μπαγκλαντες, το Πακιστάν και η Ρουάντα, οι οποίες δεσμεύτηκαν να στείλουν παραπάνω προσωπικό χθες.