Την απόφαση να σταματήσει τη ρίψη όπλων με αλεξίπτωτα στους λίβυους εξεγερμένους ανακοίνωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Άμυνας Ζεράρ Λονγκέ.

Παρόλο που οι εξεγερμένοι δεν έχουν καταφέρει να κάνουν προόδους στο έδαφος, ο γάλλος υπουργός τόνισε : «οι ρίψεις όπλων με αλεξίπτωτα δεν είναι πλέον απαραίτητες -ήταν πριν μερικές εβδομάδες- διότι οι περιοχές αυτές οργανώνουν την αυτονομία τους» και στη συνέχεια πρόσθεσε : «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ένα σύστημα σταθερό, συγκεντρωτικό, το οποίο υπακούει σε μία μοναδική αρχή».

Στα τέλη Ιουνίου η Γαλλία είχε παραδεχθεί ότι είχε πραγματοποιήσει ρίψεις όπλων στις λιβυκές αντικαθεστωτικές δυνάμεις στην περιοχή Τζέμπελ Ναφούσα, νοτιοανατολικά της Τρίπολης. Σύμφωνα με τον Λονγκέ οι ρίψεις όπλων έγιναν ως απάντηση σε «επίσημο αίτημα» του εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης, πολιτικού οργάνου των εξεγερμένων, για τους αμάχους οι οποίοι δεν μπορούσαν να εξοπλιστούν με άλλο τρόπο.

Ομως η κίνηση αυτή της Γαλλίας ανέδειξε τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν στο ΝΑΤΟ, με τη Βρετανία να εκφράζει την επιφυλακτικότητά της για τις ρίψεις όπλων, ενώ ενίσχυσε και τις επικρίσεις της Ρωσίας η οποία αντιτίθεται στη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη.