Τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα όταν αντάρτες βομβάρδισαν το Χαλέπι και άλλοι επτά από βομβιστική επίθεση με τη χρήση αυτοκινήτου παγιδευμένου με εκρηκτικές ύλες στη Χασάκα, στο βόρειο τμήμα της Συρίας, μετέδωσαν συριακά κρατικά ΜΜΕ.
Στο Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και άλλοτε οικονομική πρωτεύουσά της, τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 85 τραυματίστηκαν όταν αντάρτες σφυροκόπησαν με ρουκέτες πέντε δυτικές συνοικίες που ελέγχει το καθεστώς, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο από την πλευρά του για έξι νεκρούς και δεκάδες τραυματίες στο Χαλέπι, για τον έλεγχο του οποίου μάχονται ακατάπαυστα οι αντάρτες και το καθεστώς από τον Ιούλιο του 2012.
Εξάλλου η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για την επίθεση με αυτοκίνητο-βόμβα η οποία είχε αποτέλεσμα επτά άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και άλλοι 21 να τραυματιστούν στη Χασάκα, την επομένη μιας παρόμοιας διπλής βομβιστικής επίθεσης η οποία στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους στην πόλη της βόρειας Συρίας, κατά την συριακή κρατική τηλεόραση.
Από την πλευρά του ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έκανε λόγο για το θάνατο δύο μελών της οργάνωσης Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) και δύο αμάχων σε μια επίθεση εναντίον μιας κουρδικής θέσης βορειοδυτικά της Χασάκα. Ακόμη 30 και πλέον άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, τραυματίστηκαν σε αυτή την επίθεση, κατά τον ίδιο, εκ των οποίων οι δέκα βαριά.
Χθες Δευτέρα τουλάχιστον 32 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια διπλή επίθεση με οχήματα παγιδευμένα με εκρηκτικές ύλες σε δύο συνοικίες της Χασάκα τον έλεγχο των οποίων μοιράζονται οι Κούρδοι μαχητές και οι δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμφωνα με έναν νεότερο απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οι δύο επιθέσεις, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε επίσης το ΙΚ, στοίχισαν τη ζωή σε 19 πολίτες, ανάμεσά τους δύο παιδιά, επτά μέλη παραστρατιωτικών οργανώσεων προσκείμενων στο καθεστώς και σε έξι Κούρδους μαχητές, σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ.
Η τζιχαντιστική οργάνωση είχε μπει τον Ιούνιο στη Χασάκα και είχε καταλάβει πολλούς τομείς της, πριν οι πολεμιστές της εκδιωχθούν από αυτές έναν μήνα αργότερα, έπειτα από μάχες στις οποίες ενεπλάκησαν στρατεύματα του καθεστώτος και Κούρδοι μαχητές.
Πάνω από 240.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εκατομμύρια άλλοι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Συρία τον Μάρτιο του 2011.