Η Γερμανία είναι «ανοικτή» στην ιδέα να πραγματοποιηθεί μια έκτακτη σύνοδος κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ για το θέμα της μεταναστευτικής κρίσης, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ.

«Ασφαλώς και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι ανοικτή» στην ιδέα για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας συνόδου κορυφής μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ στις 14 Σεπτεμβρίου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Εξάλλου στην Πολωνία η υποψήφια του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη» για την πρωθυπουργία στις εκλογές του Οκτωβρίου Μπεάτα Σίντλο δήλωσε σήμερα ότι η χώρα της δεν θα υποκύψει στην πίεση που ασκεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σχετικά με τη μεταναστευτική κρίση.

«Αυτό που ακούμε σήμερα από τον Γιούνκερ είναι κατά μία έννοια άσκηση πίεσης σ’ εμάς», δήλωσε η Μπεάτα Σίντλο. «Η πολωνική κυβέρνηση σίγουρα δεν θα πρέπει να υποκύψει σ’ αυτή την πίεση».

Στη σημερινή ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Γιούνκερ παρουσίασε ένα έκτακτο σχέδιο για την υποχρεωτική μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων μεταξύ των 28 χωρών μελών της ΕΕ και υποσχέθηκε τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού ασύλου για την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων.