Παραλία μόνο για γυναίκες ζητούν μουσουλμάνες στο Μαρόκο ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν το καλοκαίρι χωρίς να ανησυχούν για το πόσο καλυμμένα είναι τα σώματά τους.
Οργάνωση για τα δικαιώματα των γυναικών κάνει εκστρατεία στο Facebook ζητώντας να έχουν τη δική τους παραλία ώστε να μπορούν να κάνουν ηλιοθεραπεία χωρίς μπούρκα χωρίς να είναι ανυπάκουες προς τον Αλλάχ ούτε να παρενοχλούνται σεξουαλικά.
Ωστόσο η κίνηση έχει προκαλέσει διαμάχη στη χώρα όπου οι «παραδοσιακοί» με τους «προοδευτικούς» έχουν αντίθετες απόψεις για την εκστρατεία αυτή.
Η φεμινίστρια Noor Alhoda λέει πως η οργάνωση είναι ένα μία «συντηρητική» ομάδα που θέλει οι γυναίκες να μπορούν και να πάνε στην παραλία και να είναι σύμφωνες με τον ισλαμικό νόμο- ο οποίος απαγορεύει να δείχνουν ορισμένα σημεία του σώματός τους δημόσια.
Πρόσθεσε πως δεν θέλουν να είναι ανυπάκουες προς τον Αλλάχ φορώντας μαγιό μπροστά από άνδρες που κοιτούν.
«Μετά το τέλος του Ραμαζανιού όλοι θέλουν να απολαύσουν τις καλοκαιρινές διακοπές- αλλά οι γυναίκες δεν μπορούν να ευχαριστηθούν το κολύμπι όπως οι άνδρες», σημειώνει.
Οι γυναίκες λένε πως με ακτή εκατοντάδων χιλιομέτρων η Πολιτεία μπορεί να έχει παραλίες και για τα δύο φύλα αλλά και παραλίες μόνο για γυναίκες.
«Όπως οι άνδρες έχουμε κι εμείς ανάγκη από ένα ιδιωτικό μέρος να χαλαρώσουμε κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών χωρίς να έχουμε επαφές με το άλλο φύλο», έγραψε μία από τις γυναίκες που υποστηρίζουν την καμπάνια.
«Η σεξουαλική παρενόχληση αυξάνεται ανησυχητικά ακόμα και στο δρόμο – πόσω μάλλον στις παραλίες- και οι γυναίκες χρειάζονται μια παραλία μόνο γι’ αυτές για να κολυμπούν ανέμελα», ανέφερε μία άλλη.
Η Noor τόνισε πως η παρενόχληση δεν προέρχεται μόνο από ξένους αλλά πως και η «οικογενειακή ζήλια» είναι ακόμα ένα πρόβλημα στο Μαρόκο.
«Σύζυγοι, σύντροφοι, πατεράδες, αδέλφια και γιοι μπορεί να νιώσουν ζήλια ή προσβολή αν νιώσουν πως ξένοι άνδρες κοιτούν το σώμα μας», πρόσθεσε. «Αλλά υπάρχουν πολλές που το δέχονται επειδή δεν έχουν άλλη επιλογή».
Την ίδια ώρα διατυπώνονται και πολλές απόψεις αντίθετες προς το αίτημα των γυναικών.
Πολλοί υποστηρίζουν πως μια παραλία μόνο για γυναίκες θα ενθάρρυνε τη μη ανοχή και τη διάκριση των φύλων, κάτι που ενθαρρύνεται και από το ISIS.
«Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε τον διαχωρισμό των φύλων σε δημόσιους χώρους όπως δεν τον υποστηρίζουμε στα πανεπιστήμια εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο», τόνισε η Diana Nammi, εκτελεστική διευθύντρια της οργάνωσης Iranian & Kurdish Women’s Rights Organisation (IKWRO).
«Στόχος πρέπει να είναι μια κοινωνία ασφάλειας και ισότητας. Όλοι έχουν το δικαίωμα να είναι ασφαλείς. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να διασφαλίσουν πως οι γυναίκες είναι ασφαλείς τόσο σε δημόσιους χώρους όσο και σε ιδιωτικούς. Πρέπει να τιμωρούν τους δράστες παρενόχλησης και όλες τις μορφές της βίας κατά γυναικών. Το κλειδί είναι η εκπαίδευση. Η ασφάλεια των γυναικών και των κοριτσιών δεν μπορεί να επιτευχθεί με το να τις κρύβουμε. Πρέπει οι γυναίκες και τα κορίτσια να έχουν δυνατή παρουσία στην κοινωνία», κατέληξε.