Ο αιγυπτιακός στρατός, που διοικεί τη χώρα μετά την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ, επιμένει πάντα οι βουλευτικές εκλογές να διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε στρατιωτική πηγή, την ίδια ώρα που εντείνονται οι συζητήσεις για αναβολή της εκλογικής διαδικασίας.

Η ανακοίνωση αυτή αποτελεί απάντηση στις δηλώσεις του αιγύπτιου αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιαχία αλ-Γκαμάλ σε τηλεοπτικό δίκτυο ότι το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων συμφώνησε να αναβληθούν οι εκλογές για τον Δεκέμβριο.

«Το στρατιωτικό συμβούλιο εμμένει σε αυτό που ανακοίνωσε, ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου, εφαρμόζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες υιοθέτησε ο αιγυπτιακός λαός στην συντριπτική του πλειοψηφία», υπογράμμισε η ίδια πηγή.

Το μελλοντικό κοινοβούλιο θα αναλάβει την επεξεργασία του νέου συντάγματος πριν από την διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών.

Στο δημοψήφισμα του Μαρτίου οι Αιγύπτιοι είπαν «ναι» στη διεξαγωγή βουλευτικών αλλαγών πριν από τις μεταρρυθμίσεις του συντάγματος. Όμως πολλές οργανώσεις και προσωπικότητες εκφράζουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι στις βουλευτικές του Σεπτεμβρίου οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, η καλύτερα οργανωμένη πολιτική δύναμη στην Αίγυπτο, θα υπερτερήσουν έναντι των λαϊκών κομμάτων που δεν είναι ακόμα ισχυρά ή βρίσκονται στο στάδιο της οργάνωσης.

Ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Εσαμ Σάραφ, επισήμανε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η αναβολή των εκλογών θα επιτρέψει στα κόμματα να οργανωθούν καλύτερα.