Την 11η Ιουλίου ανέφερε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ ως πιθανότερη ημερομηνία για τη διεξαγωγή συνόδου του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή, δηλώνοντας ότι η γαλλική πρόταση…

Ο Ζιπέ δεν διευκρίνισε σε ποιό επίπεδο θα διεξαχθεί η σύνοδος αυτή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στις 19 Μαΐου τάχθηκε για πρώτη φορά υπέρ των διαπραγματεύσεων για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους στη βάση των γραμμών του 1967, που περιλαμβάνουν τη Δυτική Όχθη, την ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας με ανταλλαγές εδαφών με το Ισραήλ ύστερα από διαπραγμάτευση. Την πρόταση απέρριψε το Ισραήλ.

Επικαλούμενος την πρόσφατη περιοδεία του στη Μέση Ανατολή για να παρουσιάσει την πρόταση του Παρισιού για τη διάσκεψη, ο Ζιπέ δήλωσε πως οι Παλαιστίνιοι ήταν θετικοί ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε «θα δούμε». «Εγώ περίμενα ένα άμεσο και οριστικό όχι. Δεν ήταν όχι», πρόσθεσε.

Τέλος ο Ζιπέ υπενθύμισε ότι στα συμπεράσματα το Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Παρασκευή στις Βρυξέλλες «τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ επιθυμούν μια διάσκεψη που θα μπορούσε να διεξαχθεί στο Παρίσι για την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών».

Αναφερόμενος στη συνάντηση στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το Σεπτέμβριο για την ψήφιση απόφασης υπέρ της αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους ο Ζιπέ είπε: «Πιστεύω ότι αν τα πράγματα γίνουν έτσι, απότομα, κανείς δεν θα ωφεληθεί».