Η Τυνησία, οι διαδηλώσεις στην οποία ενέπνευσαν τη λεγόμενη «Αραβική Άνοιξη», τις λαϊκές εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο, έγινε χθες η πρώτη χώρα της βόρειας Αφρικής η οποία εντάσσεται στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ).
Η Τυνησία είναι η 116η χώρα η οποία κυρώνει το Καταστατικό της Ρώμης, την διεθνή συνθήκη που συνέστησε το πρώτο μόνιμο διεθνές δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στη Χάγη. Έχοντας κυρώσει τα απαραίτητα έγγραφα για να ενταχθεί στο ΔΠΔ, η χώρα θα ενταχθεί πλέον στη συνθήκη από 1ης Σεπτεμβρίου, όταν και θα αρχίσει να υπόκειται στην δικαιοδοσία του.
«Το ΔΠΔ καλωσορίζει την εισδοχή της Τυνησίας ως μια απόφαση να συμμετάσχει στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να δοθεί ένα τέλος στην ατιμωρησία όσων διαπράττουν τα πιο σοβαρά εγκλήματα που απασχολούν την διεθνή κοινότητα — τις γενοκτονίες, τα εγκλήματα πολέμου, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και το έγκλημα της επίθεσης», ανέφερε το Δικαστήριο στον ιστότοπό του στο διαδίκτυο.
Σημείωσε ότι η Τυνησία, όπου η λεγόμενη «Επανάσταση του Γιασεμιού» νωρίτερα εφέτος ενέπνευσε διαδηλώσεις με κεντρικό αίτημα τον εκδημοκρατισμό και εξεγέρσεις απ’ άκρου σ’ άκρο της βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, είναι η πρώτη χώρα της βόρειας Αφρικής και το τέταρτο κράτος-μέλος του Αραβικού Συνδέσμου που γίνεται μέλος του ΔΠΔ.
«Η εισδοχή της υπογραμμίζει το ρόλο του ΔΠΔ ως ενός παράγοντα-κλειδιού στο πεδίο της διεθνούς ποινικής δικαιοσύνης σε μια συγκυρία δυναμικών αλλαγών στην περιφέρεια», τονίζεται στο ανακοινωθέν.
Άλλα αραβικά και μουσουλμανικά κράτη αντιμετωπίζουν με δυσπιστία το δικαστήριο, που θεωρούν πολιορκητικό εργαλείο των δυτικών δυνάμεων.
Οι δικαστές του ΔΠΔ αναμένεται να ανακοινώσουν την Δευτέρα εάν θα εκδώσουν εντάλματα σύλληψης σε βάρος του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, του γιου του Σάιφ αλ Ισλάμ και του επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Λιβύης Αμπντάλα αλ Σενούσι για την εκστρατεία που εξαπέλυσαν με στόχο την πάταξη της αντικυβερνητικής εξέγερσης στη χώρα.
Αν και η Λιβύη δεν αναγνωρίζει το ΔΠΔ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ παρέπεμψε τη βία στη χώρα σε αυτό το Φεβρουάριο. Ο αρχιεισαγγελέας του ζήτησε να διωχθούν ο Καντάφι, ο γιος του και ο Σενούσι για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας τον Μάιο.
Άλλη μια αραβική χώρα η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο να ενταχθεί στο ΔΠΔ είναι η Αίγυπτος, σύμφωνα με διπλωμάτες.