Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς δήλωσε «σοκαρισμένος» για το σχέδιο φιλορώσων Γάλλων κοινοβουλευτικών να επισκεφθούν την Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο που έχει προσαρτήσει η Ρωσία, κάνοντας λόγο περί μιας «παραβίασης του διεθνούς δικαίου», σύμφωνα με πηγές στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.
Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Εθνοσυνέλευσης της Γαλλίας κεκλεισμένων των θυρών ο Φαμπιούς είπε ότι αντιμετωπίζει με «εχθρότητα» το ταξίδι αυτό, από σήμερα ως το Σάββατο, σύμφωνα με συμμετέχοντες στις εργασίες της Επιτροπής αυτής.
«Υπάρχει κίνδυνος εκμετάλλευσης αυτής της επίσκεψης από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης και ένας κίνδυνος παραβίασης του διεθνούς δικαίου: η επίσκεψη στην Κριμαία χωρίς έγκριση από τις ουκρανικές αρχές ισοδυναμεί με την αναγνώριση των αξιώσεων της Μόσχας», είπε ο Φαμπιούς.
Περίπου δέκα κοινοβουλευτικοί, σχεδόν όλοι μέλη των Ρεπουμπλικάνων (δεξιά, αξιωματική αντιπολίτευση) επρόκειτο να συμμετάσχουν στην επίσκεψη αυτή. Επρόκειτο να πάνε επίσης μαζί τους δυο γερουσιαστές αλλά υπήρξε επέμβαση του προέδρου της Γερουσίας Ζεράρ Λαρσέ, ο οποίος τους προέτρεψε να μην το πράξουν και «ήταν αποτελεσματική», σύμφωνα με τον Φαμπιούς.
Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Κλοντ Μπαρτολόν από την πλευρά του διευκρίνισε σε επιστολή του προς τον Φαμπιούς ότι οι βουλευτές δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα μέσα του γαλλικού κοινοβουλίου, ούτε να εκφράζονται εξ ονόματός του.
«Είναι πολύ φιλορώσοι, αυτό είναι δικαίωμά τους. Αλλά μπορούν να επιδείξουν τη φιλία τους με τη Ρωσία χωρίς να επισκεφθούν μια περιοχή προσαρτημένη κατά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, μια ενέργεια που καταδικάστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη», υπερθεμάτισε η πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Εθνοσυνέλευσης Ελιζαμπέτ Γκιγκού (Σοσιαλιστικό Κόμμα), άλλοτε υπουργός Δικαιοσύνης.
Ο εκπρόσωπος του Κε ντ’ Ορσέ Ρομέν Ναντάλ είχε ήδη το πρωί εκφράσει την «μεγάλη λύπη» της γαλλικής διπλωματίας για την «προσωπική» πρωτοβουλία αυτών των κοινοβουλευτικών, η οποία εκτίμησε ότι αποτελεί «παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
«Σεβόμαστε τη θέση του Κε ντ’ Ορσέ, αλλά είμαστε ελεύθεροι βουλευτές», ήταν η αντίδραση του Τιερί Μαριανί, ο οποίος μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο και επιβεβαίωσε ότι η επίσκεψη θα γίνει.
«Το πρώτο μάθημα της δημοκρατίας είναι η διάκριση των εξουσιών. Δεν εκπροσωπούμε ούτε τη γαλλική κυβέρνηση, ούτε την Εθνοσυνέλευση στο σύνολό της», επισήμανε.
«Το πρόγραμμα του ταξιδιού» προβλέπει επισκέψεις σε «Μόσχα, Γιάλτα, Συμφερόπολη»: «Μία ημέρα στη Μόσχα, δύο ημέρες στην Κριμαία», διευκρίνισε ο Τιερί Μαριανί.
Θα γίνουν στο πλαίσιο της επίσκεψης «συναντήσεις με όλες τις τοπικές αρχές», ενώ θα συμπεριληφθούν δύο σταθμοί γαλλικού ενδιαφέροντος: «η Alliance française της Σεβαστούπολης και το γαλλικό στρατιωτικό νεκροταφείο» της πόλης, το οποίο έχει «εγκαταλειφθεί», σύμφωνα με τον βουλευτή αυτόν.
Στο θέμα παρενέβη και το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας, το οποίο προειδοποίησε ότι οι Γάλλοι κοινοβουλευτικοί ενδέχεται να αντιμετωπίσουν συνέπειες για την επίσκεψή της στην Κριμαία, που το Κίεβο θεωρεί κατεχόμενο έδαφος.
«Το ταξίδι των Γάλλων βουλευτών στην Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας είναι ένα ανεύθυνο βήμα που περιφρονεί τους νόμους της Ουκρανίας και την πολιτική της Γαλλίας και της ΕΕ που δεν αναγνωρίζουν την παράνομη κατοχή της Κριμαίας. Θα υπάρξουν συνέπειες», διεμήνυσε ο Αλεξέι Μακέγεφ, ανώτερο στέλεχος του ουκρανικού ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.
Η Κριμαία προσαρτήθηκε από τη Μόσχα το 2014, έπειτα από ένα δημοψήφισμα που αμφισβητήθηκε έντονα και χαρακτηρίστηκε παράνομο από τη διεθνή κοινότητα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης κάθε τουριστικής δραστηριότητας στην Κριμαία.