Για το Ιράν αναχώρησε σήμερα ο Γερμανός αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, και έγινε ο πρώτος σημαντικός δυτικός αξιωματούχος που μεταβαίνει στη χώρα αυτή μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην Τεχεράνη και στις μεγάλες δυνάμεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Ο Γκάμπριελ θα παραμείνει στο Ιράν μέχρι την Τρίτη «με μία μικρή αντιπροσωπεία που αποτελείται από εκπροσώπους του γερμανικού οικονομικού και επιστημονικού τομέα», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου του.
Ο Γερμανός υπουργός θα συναντηθεί με τον ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί και πολλούς υπουργούς.
Η συμφωνία για τα πυρηνικά επιτρέπει «να τεθούν οι βάσεις μίας εξομάλυνσης των οικονομικών σχέσεων με το Ιράν υπό την προϋπόθεση ότι οι όροι (της συμφωνίας) θα τηρηθούν τώρα», ανέφερε στην ανακοίνωση ο Γκάμπριελ.
Η ιστορική συμφωνία ανάμεσα στην Τεχεράνη και στις μεγάλες δυνάμεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα επιτρέψει τη σταδιακή άρση των διεθνών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στο Ιράν και είχαν σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία του.
Η γερμανική Ομοσπονδία Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων (DIHK) δήλωσε πρόσφατα πως ο πρόεδρός της Έρικ Σβάιτσερ έλαβε πρόσκληση να συνοδεύσει στο Ιράν τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Η προοπτική ενός ταξιδιού του Γκάμπριελ στην Ισλαμική Δημοκρατία χαιρετίστηκε επίσης στις 14 Ιουλίου από την ισχυρή γερμανική Ομοσπονδία Βιομηχανίας BDI, που θεωρεί «ρεαλιστικό» έναν όγκο γερμανικών εξαγωγών προς το Ιράν μεσοπρόθεσμα που θα ξεπερνά τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2014.
«Νέες ευκαιρίες» παρουσιάζονται ιδίως για τον γερμανικό τομέα των εργαλειομηχανών, των αυτοκινήτων και της χημείας, εκτιμούσε η BDI.
Από την πλευρά της, η γερμανική ομοσπονδία εργαλειομηχανών VDMA είχε υπολογίσει ότι το δυναμικό της ιρανικής αγοράς σε αυτό τον τομέα μπορεί να φθάνει τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ. «Ένα μερίδιο αγοράς της τάξης του 15% έως 20% τόσο για τις γερμανικές όσο και για τις ιταλικές εργαλειομηχανές θα ήταν μεγάλη επιτυχία», ανέφερε σε μία ανακοίνωση η VDMA.
Στις 15 Ιουλίου, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς είχε ανακοινώσει επίσης ότι έχει την πρόθεση να επισκεφθεί προσεχώς το Ιράν. Ο Φαμπιούς δεν διευκρίνισε ωστόσο σε ποια ημερομηνία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη αυτή.
Έπειτα από εντατικές διαπραγματεύσεις, το Ιράν και η Ομάδα 5+1 (Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) κατέληξαν στις 14 Ιουλίου σε συμφωνία με την Τεχεράνη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα το οποίο θα πρέπει να παραμείνει κυρίως για ειρηνικούς σκοπούς, με αποτέλεσμα να κλείσει ένας φάκελος που είχε δηλητηριάσει τις διεθνείς σχέσεις εδώ και δώδεκα χρόνια.