Ακυρώθηκε από το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας ένας νόμος βάσει του οποίου θα έκλειναν χιλιάδες ιδιωτικά σχολεία. Πρόκειται για σημαντικό πλήγμα στις προσπάθειες του Ταγίπ Ερντογάν να περιορίσει την επιρροή ενός ιεροκήρυκα τον οποίο κατηγορεί ότι συνωμοτεί μυστικά για να τον ανατρέψει.
Την πλειοψηφία των σχολείων αυτών διευθύνουν υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν και του θρησκευτικού τάγματος Χιζμέτ, στο οποίο διοχετεύουν μεγάλο μέρος των εσόδων τους και εξασφαλίζουν ταυτόχρονα μια δεξαμενή νέων υποστηρικτών. Το νομοθέτημα είχε προωθήσει ο Ερντογάν το 2014.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας κατηγορεί τον Φετουλάχ Γκιουλέν, οι οπαδοί του οποίου έχουν σημαντική επιρροή στην αστυνομία και στο δικαστικό σύστημα, για σκευωρία με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησής του, στο πλαίσιο της οποίας ο Ερντογάν υποστηρίζει πως εντασσόταν το σκάνδαλο διαφθοράς που είχε ξεσπάσει τον Δεκέμβριο του 2013.
Ο Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ και διευθύνει ένα παγκόσμιο δίκτυο σχολείων και επιχειρήσεων, διαψεύδει ότι συνωμοτεί εναντίον του κράτους.
Ο Ερντογάν εξαπέλυσε ένα κύμα μεταθέσεων και διώξεων για την κάθαρση των κρατικών θεσμών από τις επιρροές του Γκιουλέν, με εκατοντάδες εισαγγελείς και χιλιάδες αστυνομικούς που θεωρούνταν πιστοί στον ιεροκήρυκα να μετατίθενται ή να απομακρύνονται.
Δεν είναι όμως σαφές αν και με ποια ένταση μπορεί ο πρόεδρος Ερντογάν να συνεχίσει την εκστρατεία του ενάντια στο κίνημα του Γκιουλέν, το οποίο ο ίδιος χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση, ή «παράλληλο κράτος», καθώς το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) απώλεσε την πλειοψηφία στην εθνοσυνέλευση για πρώτη φορά στις εκλογές της 7ης Ιουνίου.
Το κλείσιμο των σχολείων θα στερούσε από το Χιζμέτ μια από τις βασικές πηγές χρηματοδότησής της. Αλλά με την απόφασή του αργά χθες Δευτέρα το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας έκρινε πως ο νόμος αντίκειται στην αρχή της ελευθερίας της εκπαίδευσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Hürriyet.
Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί μια νίκη για το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το οποίο πάντως διεξήγαγε χθες έναν πρώτο γύρο διαπραγματεύσεων με το AK για το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνασπισμού. Το κόμμα αυτό είχε προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο εναντίον του νόμου.
Μέσα ενημέρωσης τα οποία πρόσκεινται στο ισλαμοσυντηρητικό κυβερνών κόμμα αναφέρουν ότι ο Ερντογάν έχει καταστήσει τη συνέχιση του αγώνα εναντίον του «παράλληλου κράτους» έναν από τους όρους για να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού.
Εάν τα τουρκικά πολιτικά κόμματα δεν μπορέσουν να συμφωνήσουν για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συμμαχίας ως τα τέλη του Αυγούστου, ο Ερντογάν έχει δικαίωμα να προκηρύξει νέες, πρόωρες εκλογές. Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι αυτή την επιλογή προτιμά ο πρόεδρος της Τουρκίας, καθώς θα έδινε μια ευκαιρία στο AK να διεκδικήσει ξανά την πλειοψηφία των εδρών στην εθνοσυνέλευση. Όμως οι δημοσκοπήσεις ως πρόσφατα έδειχναν ότι το αποτέλεσμα τυχόν νέων εκλογών δεν θα μετέβαλε τις ισορροπίες.
Ο Ερντογάν πάντως διεμήνυσε την Δευτέρα, πως η υπομονή των Τούρκων εξαντλείται και ότι εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία σύντομα θα είναι απαραίτητη η διεξαγωγή νέων εκλογών.