Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε τη σημερινή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μια ευκαιρία από την οποία αξίζει κανείς να επωφεληθεί και προειδοποίησε το Κογκρέσο ότι θα ασκήσει βέτο σε οποιοδήποτε νομοθέτημα εμποδίσει την επιτυχή εφαρμογή της.

Ο Ομπάμα, ο οποίος έκανε δηλώσεις από τον Λευκό Οίκο, υπογράμμισε πως με τη συμφωνία κλείνει κάθε δρόμος που θα μπορούσε να πάρει το Ιράν για να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Η συμφωνία οικοδομήθηκε πάνω στην επαλήθευση, όχι την εμπιστοσύνη, τόνισε προσθέτοντας ότι θα ήταν «ανεύθυνο» να απορριφθεί.

Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως η συμφωνία δεν επιλύει όλες τις διαφορές ανάμεσα στη χώρα του και το Ιράν και επισήμανε πως η Ουάσινγκτον θα διατηρήσει τις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλα θέματα. Παρά τις διαφορές αυτές, ο Ομπάμα δήλωσε πως η συμφωνία είναι μια ευκαιρία για αλλαγή στην περιοχή.

«Η συμφωνία αυτή προσφέρει μια ευκαιρία για να κινηθούμε σε μια νέα κατεύθυνση. Θα πρέπει να επωφεληθούμε», δήλωσε ο Ομπάμα. Η συμφωνία αντιπροσωπεύει για τον Ομπάμα μια νίκη στην εξωτερική πολιτική. Ο αμερικανός πρόεδρος είχε επικριθεί το 2008 ως υποψήφιος για την προεδρία επειδή πρότεινε να απλώσουν οι ΗΠΑ το χέρι στους εχθρούς τους.