Ο γενικός γραμματέας του NATO Άντερς Φο Ράσμουσεν καταδίκασε σήμερα τη «διαβόητη» καταστολή των διαδηλώσεων από πλευράς των αρχών της Συρίας, πρόσθεσε όμως ότι η συμμαχία δε θα αναλάβει δράση στη χώρα.

Αντίθετα με την περίπτωση της Λιβύης δεν υπάρχει εντολή του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών ούτε υποστήριξη από χώρες της περιφέρειας για μια τέτοια επιχείρηση, είπε ο Ράσμουσεν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ισπανικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TVE.

Ο Ράσμουσεν κάλεσε τις συριακές αρχές να «ανταποκριθούν στις θεμιτές προσδοκίες του λαού» της χώρας.

Το NATO έχει σημειώσει πρόοδο στη Λιβύη, καταστρέφοντας πάνω από 2.000 στρατιωτικές εγκαταστάσεις και «σώζοντας αναρίθμητες ζωές», είπε ο Ράσμουσεν.

Παράλληλα απέρριψε την δήλωση που έκανε ένας από τους γιους του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, ο Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι, ο οποίος είπε ότι θα γίνουν εκλογές στη χώρα, δηλώνοντας πως η αντιπολίτευση δεν αποδέχεται καμιά τέτοια πρόταση.

«Πιστεύω ότι ο μόνος τρόπος να κινηθούμε προς μια ειρηνική μετάβαση είναι ο Καντάφι και το καθεστώς του να εγκαταλείψουν την εξουσία», δήλωσε ο Γ.Γ. του NATO.

Ο Ράσμουσεν επισκέφθηκε την Ισπανία χθες και είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο, τονίζοντας την ανάγκη να συνεχιστεί να ασκείται πίεση στη Λιβύη.