Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και επιχειρηματίες επισκέπτονται την Κούβα σε αριθμούς χωρίς προηγούμενο, μετά τη ραγδαία βελτίωση των σχέσεων της Αβάνας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Στελέχη εβδομήντα πέντε εταιρειών συνόδευσαν τον υπουργό Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Σόρια κατά την επίσκεψή του στην Κούβα αυτή την εβδομάδα· στελέχη εκατόν σαράντα εταιρειών συνόδευσαν τον Κάρλο Καλέντα, υφυπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας αρμόδιο για το εμπόριο.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ ήταν επίσης προγραμματισμένο να μεταβεί στην Αβάνα επικεφαλής μιας αντιπροσωπείας 100 γερμανικών επιχειρήσεων, αλλά η επίσκεψη αυτή αναβλήθηκε εξαιτίας των συνεχιζόμενων συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και για την κρίση στην Ελλάδα.
Παρόμοιες επισκέψεις έχουν κάνει αξιωματούχοι και επιχειρηματίες από τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Ολλανδία τις τελευταίες εβδομάδες.
«Κανένας δεν θέλει να χάσει το τρένο», σχολίασε ο Χέρμαν Πορτοκαρέρο, ο πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κούβα.
Αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο ανακοίνωσαν τον περασμένο Δεκέμβριο ότι θα αποκατασταθούν οι διμερείς διπλωματικές σχέσεις, δεκάδες αμερικανικές εταιρείες έχουν στείλει αντιπροσώπους στη νήσο για να εξερευνήσουν δυνατότητες δραστηριοποίησής τους εκεί—συμπεριλαμβανομένων γνωστών ονομάτων όπως οι Johnson & Johnson, Dow Chemical , Microsoft, Google, Dell και των μεγαλύτερων αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών.
Στην πλειονότητά τους, οι αμερικανικές εταιρείες δεν μπορούν να δραστηριοποιηθούν στην Κούβα λόγω του εμπάργκο που έχει επιβάλλει η Ουάσινγκτον και ο πρόεδρος Ομπάμα ζητεί από το Κογκρέσο να άρει, κι αυτό είναι κάτι που ωθεί τους Ευρωπαίους να προσπαθήσουν να αδράξουν τη στιγμή, καθώς διατηρούν ακόμη ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Ο Μάριο Τζίρο, υφυπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, δήλωσε αργά χθες βράδυ στην Αβάνα μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι το έναυσμα δόθηκε «όταν ο πρόεδρος Ραούλ Κάστρο επισκέφθηκε τη Ρώμη» τον Μάιο, όταν «μας είπε να βιαστούμε και να έλθουμε μαζί με τις εταιρείες μας, πράγμα που σπεύσαμε να κάνουμε».
Ιταλικές εταιρείες σχεδιάζουν 14 έργα στην κινεζικού τύπου ειδική οικονομική ζώνη της Κούβας, γύρω από νέο λιμάνι με υποδομές υποδοχής πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στο Μαριέλ, πρόσθεσε.
Η Ισπανία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κούβας, μετά τη Βενεζουέλα και την Κίνα, και οι τουριστικές της επιχειρήσεις, ιδίως η Sol Meliá, διαχειρίζονται δεκάδες ξενοδοχεία στη νήσο.
«Για την κυβέρνηση της Ισπανίας και την πλειονότητα των ισπανικών εταιρειών έχει αρχίσει μια νέα στιγμή, γεμάτη ευκαιρίες», δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τουρισμού Σόρια.
Η οικονομική ζώνη Μαριέλ είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τους ξένους επενδυτές διότι επιτρέπει στις ξένες εταιρείες να επαναπατρίζουν τα κέρδη τους χάρη σ’ ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, σημείωσε ακόμη ο Σόρια.