Ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν μεταβαίνει εσπευσμένα, στις αρχές της άλλης εβδομάδας, στα Σκόπια, σε μία προσπάθεια να περισώσει την κατάσταση. Ο κίνδυνος κατάρρευσης των συνομιλιών μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ για την εξεύρεση λύσης στην πολιτική κρίση που μαστίζει τη χώρα, είναι πλέον ορατός.
Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, επιβεβαιώνοντας την επίσκεψη του κ.Χάν στα Σκόπια στις αρχές της άλλης εβδομάδας, σημείωσε πως οι συζητήσεις μεταξύ των πολιτικών αρχηγών της ΠΓΔΜ βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο και η ΕΕ αναμένει από αυτούς να ενεργήσουν υπεύθυνα και εποικοδομητικά.
«Υπενθυμίζουμε ότι οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας υπέγραψαν μια συμφωνία στις 2 Ιουνίου και την επαναβεβαίωσαν στις 19 του ιδίου μήνα. Η συμφωνία αυτή αποτελεί βάση για μια τελική συμβιβαστική λύση. Ο συμβιβασμός θεωρείται ουσιαστικό στοιχείο της δημοκρατίας. Οι πολιτικές δράσεις δεν πρέπει να επικεντρώνονται σε κομματικές αντιπαραθέσεις, αλλά στις μεταρρυθμίσεις, όπως αυτές επισημαίνονται στις συστάσεις της Επιτροπής», τόνισε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στις αρχές της άλλης εβδομάδας αναμένεται να επισκεφθεί τα Σκόπια και η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ (στο πλαίσιο περιοδείας της σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων) για συνομιλίες με τους πολιτικούς παράγοντες της ΠΓΔΜ.
Χθες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεβ ανήγγειλε το τέλος των συνομιλιών μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την υπέρβαση του πολιτικού αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα, αναφέροντας ότι αυτές ήταν «ανεπιτυχείς», ενώ πρόσθεσε ότι πλέον είναι σχεδόν αδύνατο να τηρηθεί η συμφωνία μεταξύ των αρχηγών των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας για πρόωρες εκλογές στη χώρα, τον Απρίλιο του 2016.
Η συμφωνία αυτή είχε επιτευχθεί στα Σκόπια στις 2 Ιουνίου, κατά τη συνάντηση των αρχηγών των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ, με τη συμμετοχή του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν, ωστόσο μέχρι στιγμής κυβέρνηση και αντιπολίτευση δεν μπορούν να συμφωνήσουν για τη μορφή και τη θητεία μίας μεταβατικής κυβέρνησης που θα διοργανώσει τις εκλογές αυτές.
Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης (Σοσιαλδημοκρατική Ένωση/ SDSM) Ζόραν Ζάεβ επέρριψε την ευθύνη για τις ανεπιτυχείς συνομιλίες στον πρωθυπουργό και αρχηγό του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρούεφσκι, τον οποίο κατηγόρησε ότι «τορπίλισε τις συνομιλίες» καθώς, όπως είπε, αρνείται να συνεργαστεί με την αντιπολίτευση για την αποκατάσταση της λειτουργίας του κράτους δικαίου και της διαμόρφωσης των απαραίτητων συνθηκών που θα διασφαλίσουν αδιάβλητες και δημοκρατικές εκλογές στη χώρα, τον Απρίλιο του 2016.
Από τη μεριά του το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν προτίθεται να προβεί σε καμία άλλη υποχώρηση απέναντι στην αντιπολίτευση και να ικανοποιήσει το αίτημα της τελευταίας για αντικαταστάσεις υπουργών και του πρωθυπουργού της χώρας.
Το κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι σημείωσε ότι η αντιπολίτευση δεν επιθυμεί την διεξαγωγή εκλογών στη χώρα τον Απρίλιο του 2016 διότι γνωρίζει ότι θα υποστεί συντριπτική ήττα σε αυτές και κατηγόρησε τον Ζόραν Ζάεβ ότι επιδιώκει την επιμήκυνση της πολιτικής κρίσης και την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στη χώρα, επιδιώκοντας να αποκομίσει πολιτικά οφέλη.
Το ΔΝΤ σε σημερινή δήλωσή του για την οικονομία της ΠΓΔΜ αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα, αλλά και η κρίση στην Ελλάδα είναι δυνατόν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη και να αποδυναμώσουν την εμπιστοσύνη ορισμένων επενδυτών προς την ΠΓΔΜ.