Να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις «τώρα, πριν να είναι πολύ αργά» κάλεσε τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, εκφράζοντας την ανησυχία του για την κατάσταση στη Συρία.

Από την Ουρουγουάη, τον προτελευταίο σταθμό της περιοδείας του στη Νότια Αμερική, ο ΓΓ του ΟΗΕ ζήτησε από τον Σύρο πρόεδρο Άσαντ και τις αρχές του «να προστατεύσουν το λαό, να σεβαστούν τα δικαιώματά του, να ακούσουν τις διεκδικήσεις του, τις προσδοκίες του, τα προβλήματά του, να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για μια επιστροφή των προσφύγων και να εφαρμόσουν τώρα μεταρρυθμίσεις πριν είναι πολύ αργά».

Η καταστολή των διαδηλώσεων κατά του συριακού καθεστώτος έχει στοιχίσει τη ζωή σε 1.200 ανθρώπους, ενώ οι δυνάμεις της τάξης έχουν προχωρήσει σε σχεδόν 10.000 συλλήψεις, σύμφωνα με τον ΟΗΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις. Τουλάχιστον 8.500 Σύροι έχουν καταφύγει στην Τουρκία και 5.000 στο Λίβανο.

Χθες το Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ κάλεσε εκ νέου τη Συρία να επιτρέψει στην ‘Υπατη Αρμοστή Νάβι Πιλάι να «διενεργήσει ανεμπόδιστα έρευνα για τις συνθήκες υπό τις οποίες έχουν διαπραχθεί οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».