Ένας ακόμη ομαδικός τάφος ανακαλύφθηκε στην πόλη Τζισρ αλ-Σούγουρ της Συρίας όπως δημοσιεύθηκε σήμερα στα Μέσα της χώρας. Φέρεται πως περιέχει πτώματα μελών δυνάμεων ασφαλείας τα οποία δολοφονήθηκαν από ενόπλους στις 6 Ιουνίου.

Αυτόπτες μάρτυρες είχαν τότε αμφισβητήσει την επίσημη εκδοχή της υπόθεσης υποστηρίζοντας πως οι αστυνομικοί είχαν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια ανταρσίας που σημειώθηκε εκείνη την ημέρα στο αρχηγείο της Ασφάλειας.
Χιλιάδες είναι οι κάτοικοι που διέφυγαν στην Τουρκία φοβούμενοι, όπως λένε, την βίαιη καταστολή του καθεστώτος εις βάρος άοπλων πολιτών.

Με ανακοίνωσή του, το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ γνωστοποίησε πως οι δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας καταστέλλουν διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας πραγματοποιώντας μαζικές συλλήψεις, βασανιστήρια και εκτελέσεις.

Σύμφωνα με δηλώσεις της Ύπατης Αρμοστού του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, πάνω από 1.100 άνθρωποι – στην πλειοψηφία τους άοπλοι- έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ άλλοι 10.000 υπολογίζεται πως έχουν τεθεί υπό κράτηση από τότε που άρχισε η καταστολή στα μέσα Μαρτίου. Στους τελευταίους συμπεριλαμβάνονται και δημοσιογράφοι μαζί με τις οικογένειές τους οι οποίοι συνελήφθησαν προκειμένου να σταματήσουν οι επικρίσεις κατά του καθεστώτος.

“Οι πιο φοβερές αναφορές αφορούν τη χρήση πραγματικών πυρών εναντίον άοπλων πολιτών, ακόμη και από ελεύθερους σκοπευτές που παίρνουν θέσεις σε στέγες δημόσιων κτιρίων, και την ανάπτυξη αρμάτων μάχης σε πυκνοκατοικημένες περιοχές” προσέθεσε χαρακτηριστικά.

“πληροφορίες που δείχνουν ότι οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας προχώρησαν σε βασανιστήρια και σε άλλες ωμές και απάνθρωπες ενέργειες εναντίον προσώπων που κρατούνταν σε σχέση με τις διαδηλώσεις, με αποτέλεσμα, σε μερικές περιπτώσεις, θανάτους ανθρώπων που βρίσκονταν υπό κράτηση” λέει επίσης στην αναφορά του ο ΟΗΕ.

Παράλληλα, όπως μεταδόθηκε από την συριακή τηλεόραση, διαδήλωση πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Δαμασκό, στη συνοικία Μάζεχ, υπέρ του προσώπου του προέδρου Άσαντ. Οι διαμαρτυρόμενοι συγκεντρώθηκαν γύρω από μια συριακή σημαία μήκους 2.300 μέτρων.

“Είναι μια πρωτοβουλία που έχει στόχο να υπογραμμίσει την εθνική ενότητα και να απορρίψει τις απόπειρες ξένης επέμβασης” όπως σχολιάζει η κρατική τηλεόραση.