Ο νέος πρωθυπουργός, Νατζίμπ Μικάτι, διαβεβαίωσε ότι η νέα κυβέρνηση του Λιβάνου, όπου η ισχυρή σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της διαθέτουν την πλειοψηφία, δεν πρόκειται να οδηγήσει το Λίβανο στο ριζοσπαστικό στρατόπεδο.

«Το γεγονός ότι η Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της κατέχουν τα 18 από τα συνολικά 30 υπουργεία δεν σημαίνει ότι ο Λίβανος θα κλείνει προς το ριζοσπαστικό στρατόπεδο σε ότι αφορά τις σχέσεις του με τη διεθνή κοινότητα», τόνισε ο κ. Μικάτι σε αποκλειστική δήλωσή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του , που έγιναν λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση σχηματισμού κυβέρνησης στο Λίβανο μετά από πέντε μηνών διαπραγματεύσεις, ο κ. Μικάτι ανέφερε ότι το ένα τρίτο των υπυοργών τοποθετήθηκαν από τον πρόεδρο της χώρας, το ένα τρίτο από τον ίδιο και το ένα τρίτο από τον δρούζο ηγέτη Ουαλίντ Τζουμπλάτ, γεγονός που απέτρεψε την Χεζμπολάχ να αναλάβει τον έλεγχο της λιβανικής κυβέρνησης .

«Η νέα λιβανική κυβέρνηση θα κριθεί από τις πράξεις της» δήλωσε σήμερα ο Μαρκ Τόνερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εκφράζοντας την προσεκτική στάση των ΗΠΑ, έναντι της νέας κυβέρνησης του Λιβάνου.

«Το σημαντικό για μας είναι ότι η νέα λιβανική κυβέρνηση συνάδει με το Σύνταγμα της χώρας, το οποίο καταδικάζει τη βία, κυρίως τις προσπαθειες αντεκδίκησης κατά παλαιών κυβερνητικών αξιωματούχων, σεβεται τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας περιλαμβανόμενων των αποφάσεων του ΟΗΕ καθώς και τη δέσμευσή της έναντι του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για το Λίβανο» ανέφερε ο κ. Τόνερ.