Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ θα συνομιλήσει σήμερα τηλεφωνικά με τον αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα μετά τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση των επικοινωνιών τριών προέδρων της Γαλλίας από τις αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών, δήλωσαν σήμερα δύο γάλλοι κοινοβουλευτικοί στο τέλος συνάντησης στο Μέγαρο των Ηλυσίων.
«Μια συνομιλία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ έχει προγραμματιστεί εντός των προσεχών ωρών», δήλωσε ο Ζαν-Πιερ Ραφαρέν, γερουσιαστής, μέλος του κόμματος Οι Ρεπουμπλικανοί (δεξιά αντιπολίτευση). Η συζήτηση θα διεξαχθεί «εντός της ημέρας», δήλωσε από την πλευρά του ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Κλοντ Μπαρτολόν.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν περίπου είκοσι πολιτικοί αξιωματούχοι, ο πρόεδρος Ολάντ δήλωσε ότι ελπίζει πως οι ΗΠΑ θα επαναλάβουν «τη δέσμευσή τους το 2013, οι γαλλικές αρχές να μην αποτελούν πλέον στόχο».
«Ο πρόεδρος μάς είπε ότι κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ, τον Φεβρουάριο 2014, ο Μπαράκ Ομπάμα του είχε επιβεβαιώσει τη δέσμευση αυτή», δήλωσε ένας από τους κοινοβουλευτικούς που μετείχαν στη συνάντηση.
«Η Γαλλία δεν επιτρέπει αυτή την πρακτική ξένοι ηγέτες να αποτελούν στόχο», δήλωσε ακόμη ο Φρανσουά Ολάντ, κατά τη διάρκεια αυτής έκτακτης συνεδρίασης μετά τις αποκαλύψεις από δύο γαλλικά μέσα ενημέρωσης και την ιστοσελίδα WikiLeaks.
Σύμφωνα με τα έγγραφα που έδωσαν στη δημοσιότητα χθες βράδυ η εφημερίδα Liberation και η ιστοσελίδα Mediapart, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών άκουγαν τις συνομιλίες μεταξύ 2006 και 2012 τουλάχιστον, των τελευταίων τριών προέδρων της Γαλλίας: του Φρανσουά Ολάντ, της αριστεράς, που εξελέγη το 2012, και των δύο προκατόχων του της δεξιάς, του Νικολά Σαρκοζί (2007-2012) και του Ζακ Σιράκ (1995-2007).
Η γαλλική κυβέρνηση, η οποία χαρακτήρισε τις παρακολουθήσεις αυτές «απαράδεκτες μεταξύ συμμάχων», αντέδρασε έντονα: έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας, κλήση στο υπουργείο Εξωτερικών της πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Παρίσι για να δώσει εξηγήσεις, αποστολή υψηλόβαθμου αξιωματούχου των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών στις ΗΠΑ.
Η Ουάσινγκτον διαβεβαίωσε ότι «δεν είχε στόχο» τις επικοινωνίες του Φρανσουά Ολάντ, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις για το παρελθόν.