Η κυβέρνηση του Ισραήλ διέψευσε σήμερα ότι διέπραξε το παραμικρό έγκλημα πολέμου στη Γάζα και απέρριψε, χαρακτηρίζοντάς την «μεροληπτική», την έκθεση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στην οποία διατυπώνεται η εκτίμηση πως τόσο οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις όσο και ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις υπάρχουν υποψίες ότι διέπραξαν τέτοια εγκλήματα στον πόλεμο του 2014.

Η Χαμάς από τη δική της πλευρά «χαιρέτισε» την έκθεση, στην οποία βλέπει μια «καταδίκη» του «σιωνιστή κατακτητή», του Ισραήλ, αποφεύγοντας ωστόσο να αναφερθεί στις υποψίες σε βάρος των παλαιστινιακών οργανώσεων.

«Το Ισραήλ δεν διαπράττει εγκλήματα πολέμου. Το Ισραήλ αμύνεται εναντίον μιας τρομοκρατικής οργάνωσης η οποία καλεί για την καταστροφή του και διαπράττει εκείνη πολυάριθμα εγκλήματα πολέμου», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφερόμενος στη Χαμάς, την ισλαμιστική οργάνωση η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

Η έκθεση της επιτροπής έρευνας του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ είναι «μια μεροληπτική έκθεση», πρόσθεσε ο Νετανιάχου τοποθετούμενος στην Κνέσετ, το ισραηλινό κοινοβούλιο. «Η επιτροπή η οποία έγραψε αυτή την έκθεση διορίστηκε από ένα συμβούλιο το οποίο αποκαλείται Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στην πραγματικότητα κάνει τα πάντα εκτός από το να ασχολείται με τα ανθρώπινα δικαιώματα», υποστήριξε.

Από τη δική της πλευρά η Χαμάς «χαιρετίζει την καταδίκη, μέσω αυτής της έκθεσης, του σιωνιστή κατακτητή για τα εγκλήματα πολέμου του» στη Γάζα το 2014, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός της οργάνωσης Φάουζι Μπάρχουμ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι Παλαιστίνιοι αναμένεται να αξιοποιήσουν την έκθεση αυτή για να «παραπέμψουν την υπόθεση (του Ισραήλ) ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) και στο πλαίσιο των προσπαθειών μα σταματήσουν αυτά τα εγκλήματα σε βάρος των Παλαιστινίων και σε βάρος της Γάζας», πρόσθεσε.

Τα συμπεράσματα της έκθεσης «ενισχύουν τη βούλησή μας να προσφύγουμε στο ΔΠΔ» εναντίον του Ισραήλ, είπε ο Μουστάφα Μπαργούτι, ανώτερο στέλεχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ).

Εξάλλου ο Μπαργούτι διαβεβαίωσε ότι οι Παλαιστίνιοι είναι «επίσης έτοιμοι να αντιμετωπίσουν» τις κατηγορίες εναντίον παλαιστινιακών οργανώσεων, μερικές εκ των οποίων αφορούν τις ένοπλες πτέρυγες οργανώσεων οι οποίες ανήκουν στην ΟΑΠ.

Στην έκθεσή του που έδωσε στη δημοσιότητα νωρίτερα σήμερα το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ σημειώνει ότι συγκέντρωσε «σημαντικές πληροφορίες που αποδεικνύουν πιθανά εγκλήματα πολέμου τα οποία διαπράχθηκαν από το Ισραήλ και ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις».

Η έρευνα αυτή είναι χωριστή από την προκαταρκτική έρευνα την οποία διεξάγει το τρέχον διάστημα η εισαγγελέας του ΔΠΔ για να αποφασίσει εάν θα ανοίξει ή όχι έρευνα για τα γεγονότα κατά τη διάρκεια του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2014.