Με την Ελλάδα τα έβαλε ο Χερτ Βίλντερς, ο ηγέτης του ολλανδικού ακροδεξιού κόμματος «PVV». Ο Βίλντερς, γνωστός για τις κατά καιρούς προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις του, πόζαρε χθες μπροστά από την ελληνική πρεσβεία στη Χάγη, κρατώντας ένα πλακάτ που εικόνιζε ένα χαρτονόμισμα των χιλίων δραχμών.

Με αυτή την πράξη του θέλησε να ζητήσει από την Ελλάδα να βγει από τη ζώνη του ευρώ και να απαλλάξει τους ολλανδούς φορολογούμενους από τα βάρη της δανειοδότησής της.

Ο X. Βίλντερς είχε προαναγγείλει την πράξη του μέσω του Διαδικτύου, λέγοντας ότι ήθελε να επιδώσει στον έλληνα πρέσβη επιστολή, με την οποία θα ζητούσε να εγκαταλείψει η Ελλάδα την Ευρωζώνη και να επιστρέψει στη δραχμή.

Η ελληνική διπλωματική αποστολή στη Χάγη εξέδωσε ανακοίνωση προς τα ολλανδικά ΜΜΕ, στην οποία τονίζει ότι ο Χ. Βίλντερς είναι ανεπιθύμητος στην πρεσβεία και ότι η ενέργειά του είναι προσβλητική. Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η κίνηση αυτή δεν συνάδει με τις φιλικές σχέσεις των δύο λαών και τη μακρόχρονη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.