Το δικαστήριο θα αποφανθεί σχετικά με την έναρξη ή μη έρευνας σε βάρος της υπουργού Οικονομικών και υποψήφιας για την ηγεσία του ΔΝΤ Λαγκάρντ στις 8 Ιουλίου.

Γαλλικό δικαστήριο ανέβαλε για τις 8 Ιουλίου την απόφασή του για το αν θα ανοίξει επίσημη έρευνα για το ρόλο της υπουργού Οικονομικών και υποψήφιας για τη γενική διεύθυνση του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε μια υπόθεση διαιτησίας το 2008, ανακοίνωσε σήμερα δικαστική πηγή.

Η καθυστέρηση σημαίνει ότι οι κατηγορίες αριστερών βουλευτών της αντιπολίτευσης πως η Λαγκάρντ καταχράστηκε των εξουσιών της εγκρίνοντας την καταβολή 285 εκατομμυρίων ευρώ στον Μπερνάρ Ταπί, επιχειρηματία και φίλο του προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, θα κρέμεται πάνω από την προσπάθειά της να γίνει η νέα διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η Λαγκάρντ είναι το φαβορί για τη θέση στο ΔΝΤ και σήμερα είναι η τελευταία ημέρα για την υποβολή υποψηφιοτήτων.

Η ίδια πάντως εξέφρασε σήμερα αισιοδοξία για την υποψηφιότητά της για το ΔΝΤ παρά την αναβολή της απόφασης της γαλλικής δικαιοσύνης που την αφορά και η οποία, σύμφωνα με την ίδια, «δεν αλλάζει απολύτως τίποτε».

«Αυτό δεν μου κάνει ούτε ζέστη ούτε κρύο. Θα δώσει λίγο περισσότερο χρόνο σ’ αυτούς που πρέπει να εξετάσουν όλα τα στοιχεία του φακέλου (…) Αυτό δεν αλλάζει απολύτως τίποτε», αντέδρασε η υπουργός από τη Λισαβόνα όπου παρευρίσκεται στην ετήσια συνέλευση της Αφρικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης.

Ερωτηθείσα αν εξακολουθεί να είναι «εξίσου αισιόδοξη» για τις πιθανότητες επιτυχίας της υποψηφιότητάς της, η υπουργός απάντησε θετικά.