Μάχη στήθος με στήθος δίνουν τα κόμματα της Αριστεράς και τα συντηρητικά κόμματα στη Δανία δύο ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 18ης Ιουνίου, γεγονός που αποτελεί έκπληξη για την αριστερή κυβέρνηση, η δημοτικότητα της οποίας είχε σημειώσει πτώση πριν από την προεκλογική εκστρατεία αλλά έκτοτε έχει καταγράψει εντυπωσιακή άνοδο στις δημοσκοπήσεις.
Το θέμα της μετανάστευσης, οι ανησυχίες για την οικονομία και η διατήρηση του κράτους πρόνοιας βρίσκονται στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας.
Στα τέλη Μαΐου η νυν πρωθυπουργός Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ, ηλικίας 48 ετών, είχε διαβεβαιώσει ότι η Δανία θα εξέλθει οριστικά από την κρίση, λίγο προτού προκηρύξει τη διενέργεια πρόωρων βουλευτικών εκλογών.
Αν και η δημοτικότητά της κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους της θητείας της ήταν χαμηλή, η οικονομική ανάκαμψη που καταγράφθηκε- με την πρόβλεψη για ανάπτυξη να έχει ανέλθει από το 1,4% στο 1,7% για το 2015- τη βοήθησε να κερδίσει σχεδόν 7 ποσοστιαίες μονάδες στις δημοσκοπήσεις σε διάστημα μόλις λίγων ημερών, εγείροντας προσκόμματα στην πορεία προς μια άνετη νίκη της αντιπολίτευσης, με επικεφαλής τον Λαρς Λόκε Ράσμουσεν του συντηρητικού κόμματος των Φιλελευθέρων (Venstre).
Ο Ράσμουσεν άλλωστε διεκδικεί και ο ίδιος την πατρότητα της οικονομικής ανάκαμψης.
Σήμερα μία δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Jyllands-Posten πιστώνει στο συνασπισμό του ποσοστό ύψους 49,9% των ψήφων έναντι 50,1% για τον συνασπισμό των αριστερών κομμάτων. Σε μία άλλη δημοσκόπηση, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politiken, τα συντηρητικά κόμματα επικρατούν έχοντας συγκεντρώσει ποσοστό 50,2% έναντι 49,8% για τους αντιπάλους τους.
«Με την Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ, βλέπουμε την επίδραση του φαινομένου της (καθοριστικού ρόλου της) “πρωθυπουργού”: οι πολίτες την αντιμετωπίζουν πιο πολύ ως επικεφαλής της κυβέρνησης σε σύγκριση με τον Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, αυτό λειτουργεί υπέρ της όμως αυτό δε σημαίνει ότι εκείνη τελικά θα νικήσει» σημειώνει ο Ντρουντ Ντάχλερουπ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης (Σουηδία).
«Πρόκειται πραγματικά για μία αμφίρροπή εκλογική αναμέτρηση. Κανείς δεν έχει ένα σαφές προβάδισμα» επισήμανε ο Ρούνε Στουμπάγκερ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Όρχους.
Για τον συνάδελφό του Κάσπερ Χάνσεν, του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, δύο ζητήματα είναι «αποφασιστικής σημασίας, το κράτος πρόνοιας και η μετανάστευση»: το πρώτο ωφελεί τα κόμματα της Αριστεράς και το δεύτερο τα συντηρητικά κόμματα.
Το ζήτημα που σημάδεψε την χώρα τους τελευταίους μήνες ήταν η διπλή επίθεση που σημειώθηκε στην Κοπεγχάγη τον Φεβρουάριο, κατά τη διάρκεια της οποίας ένας νεαρός Δανός παλαιστινιακής καταγωγής σκότωσε δύο ανθρώπους, από τους οποίους ένας Εβραίος – που ήταν φρουρός στην είσοδο της μεγαλύτερης συναγωγής της Κοπεγχάγης.
Το Λαϊκό Κόμμα της Δανίας (DF), ένας ακροδεξιός πολιτικός σχηματισμός με αντιμεταναστευτικές θέσεις, αναμένεται να καταγράψει τις καλύτερες επιδόσεις του καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 18% στην πρόθεση ψήφου. Είχε λάβει ποσοστό 12,3% στις εκλογές του 2011.
Μεταξύ 2001- 2011, αυτό το κόμμα αποτέλεσε έναν καθοριστικό παράγοντα στην πολιτική σκηνή, καθώς προσέφερε την υποστήριξή του στις συντηρητικές κυβερνήσεις με αντάλλαγμα την υιοθέτηση μέτρων κατά της μετανάστευσης.
Αυτά τα μέτρα μάλιστα δεν τέθηκαν υπό αμφισβήτηση από την κυβέρνηση της Τόρνινγκ-Σμιτ.
«Εάν έρθετε στη Δανία, πρέπει να εργαστείτε» είναι το μήνυμα προς τους επίδοξους μετανάστες το οποίο αναγράφεται στις αφίσες με κεντρικό πρόσωπο την Δανή πρωθυπουργό.
Την άνοιξη, η ίδια είχε διαβεβαιώσει στην εφημερίδα Politiken ότι η κυβέρνησή της θα καθιστούσε αυστηρότερους τους κανονισμούς χορήγησης ασύλου για πρώτη φορά εδώ και 12 χρόνια.
Ωστόσο πολλοί ψηφοφόροι θεωρούν ότι η αντιπολίτευση προτείνει καλύτερες λύσεις επί των συγκεκριμένων ζητημάτων.
Ο δεξιός συνασπισμός ανακοίνωσε ένα πακέτο μέτρων με στόχο να καταστήσει λιγότερο ελκυστική τη Δανία για τους αιτούντες άσυλο, περιλαμβανομένων της περικοπής των επιδομάτων για τους νεοαφιχθέντες και την χορήγηση άδειας μόνιμης διαμονής αποκλειστικά σε εκείνους που έχουν εργασία και μιλούν τη δανέζικη γλώσσα.