Αν και η τέχνη για πολλούς είναι υποκειμενική και το ζήτημα του κατά πόσον ένα έργο μπορεί να κοστολογηθεί έχει απασχολήσει τους ειδικούς δίχως να έχουν καταλήξει κάπου, οι τιμές πώλησης των έργων τέχνης με τη διαδικασία των δημοπρασιών σίγουρα είναι ενδεικτική του εύρους και της αξίας των καλλιτεχνών.
Έτσι λοιπόν, δύσκολα θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς πως είναι τυχαίο ότι ο ακριβότερος πίνακας που πωλήθηκε το 2010 και μάλιστα κατέχει το ρεκόρ του ακριβότερου έργου που έχει δημοπρατηθεί ποτέ, είναι φιλοτεχνημένος από τον Πικάσο ενώ στη δεύτερη θέση και με μικρή μάλιστα διαφορά βρίσκεται ένα γλυπτό του Τζιακομέτι. Μάλιστα, το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι αρχικά το έργο του Τζιακομέτι ήταν αυτό που «έσπασε» το ρεκόρ του ακριβότερου έργου που έχει δημοπρατηθεί ποτέ, ρεκόρ που διατήρησε για τρεις μήνες μέχρι να «πέσει» στη δεύτερη θέση από τον πίνακα του Πικάσο.
Ακολουθεί η λίστα με τα 10 ακριβότερα έργα που δημοπρατήθηκαν το 2010, όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Telegraph»:
1) Pablo Picasso, «Nude, Green Leaves and Bust», τιμή: 106.500.000 δολάρια, οίκος: Christie’s, Νέα Υόρκη
Πρόκειται για το ακριβότερο έργο που δημοπρατήθηκε ποτέ, είναι ζωγραφισμένο το 1932 και άνηκε σε ιδιωτική συλλογή. Είχε αρχική εκτίμηση τα 70-90 εκατ. δολάρια και τελικά αγοράστηκε στα 106,5 εκατ. δολάρια από ανώνυμο αγοραστή.
2) Τζιακομέτι, «Walking Man I», τιμή: 101.300.000 δολάρια, οίκος: Sotheby’s, Λονδίνο
Διατήρησε την πρωτιά ως το ακριβότερο έργο τέχνης που έχει ποτέ δημοπρατηθεί για τρείς μήνες και απεικονίζει έναν άντρα που περπατάει. Έχει το μέγεθος ανθρώπου και η μάχη για την αγορά του ήταν σκληρή: δέκα υποψήφιοι αγοραστές ενεπλάκησαν στη διαδικασία της δημοπράτησης του και τελικά κατοχυρώθηκε σε ανώνυμο αγοραστή ο οποίος μάλιστα υπέβαλε τις προσφορές του μέσω τηλεφώνου!
3) Κινέζικο βάζο, τιμή: 79.000.000 δολάρια, οίκος: Bainbridge, Λονδίνο
Πρόκειται για ένα από τα ακριβότερα έργα της κινεζικής τέχνης που έχουν ποτέ δημοπρατηθεί. Είναι έργο του 18ου αιώνα, την εποχή του αυτοκράτορα Κιανλονγκ. Η ιστορία του συγκεκριμένου έργου είναι ενδιαφέρουσα, καθώς ανακαλύφθηκε τυχαία σε ένα σπίτι του Λονδίνου από δύο αδέλφια, παιδία των ιδιοκτητών, την ώρα που καθάριζαν το διαμέρισμα!
4) Andy Warhol, «Men in Her Life», τιμή: 60.000.000 δολάρια, οίκος: Phillips, Νέα Υόρκη
Σταθερή αξία στο χώρο της «ακριβής» τέχνης, ο Andy Warhol, το έργο του αυτό με τίτλο «Οι άνδρες στη ζωή της» πουλήθηκε προς 60 εκατ. δολάρια. Απεικονίζει σε επαναλαμβανόμενο μοτίβο την ηθοποιό Ελίζαμπεθ Τέιλορ στην οποία και αναφέρεται ο τίτλος.
5) J. M. W. Turner, «Modern Rome – Campo Vecchio», τιμή: 45.800.000, οίκος: Sotheby’s, Λονδίνο
Το έργο αυτό φιλοτεχνήθηκε το 1839 και απεικονίζει την Ρώμη. Η δημοπρασία κράτησε μόλις πέντε λεπτά και τελικά κατοχυρώθηκε για λογαριασμό του μουσείου Γκετί τους Λος Άντζελες.
6) Sir Lawrence Alma -Tadema, «The Finding of Moses», τιμή: 35.000.000 δολάρια, οίκος: Sotheby’s, Λονδίνο
Το έργο του 1904 με τίτλο «Η εύρεση του Μωυσή» κατάφερε να «υπερβεί» κάθε εκτίμηση, καθώς πουλήθηκε επτά φορές παραπάνω από την αρχική τιμή του. Στο σχέδιο που ο συγκεκριμένος πίνακας αναπαριστά, βασίστηκαν οι βιβλικές ταινίες «Κλεοπάτρα» καθώς και οι «Δέκα Εντολές».
7) John Robert Cozens, «The Lake of Albano and Castel Gandolfo», τιμή: 3.700.000 δολάρια, οίκος: Sotheby’s, Λονδίνο
Ο John Robert Cozens άνηκε στους ρομαντικούς εγγλέζους ζωγράφους και το συγκεκριμένο τοπίο, αγοράστηκε από τον Καναδό μεγιστάνα David Thomson, τον οποίο προσπάθησε, ανεπιτυχώς, να «ανταγωνιστεί» το μουσείο Γκετί.
8) Frank Auerbach, «Mornington Crescent – Summer Morning», τιμή: 3.500.000 δολάρια, οίκος: Sotheby’s, Λονδίνο
Ο Frank Auerbach, ο οποίος φτάνει αισίως στα 80 χρόνια ζωής, βλέπει τα τελευταία χρόνια τις τιμές δημοπρασίας των έργων του συνεχώς μειούμενες. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος πίνακας κατάφερε να «αντέξει» και να πωληθεί σε μια αρκετά ικανοποιητική τιμή.
9) Sir Peter Paul Rubens (πιθανόν), «Portrait of a Bearded Man», τιμή: 1.000.000 δολάρια, οίκος: Bonham’s, Λονδίνο
Η ιστορία της πώλησης αυτού του έργου παρουσιάζει ορισμένες ιδιαιτερότητες: Αρχική τιμή είχε οριστεί το ποσό των 2.500 περίπου δολαρίων. Ωστόσο εν τέλει το έργο πουλήθηκε σε τιμή πολλαπλάσια της αρχικής του. Ο λόγος για αυτό, ήταν ότι μέχρι και σήμερα δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι πρόκειται για αυθεντικό πίνακα του γνωστού ζωγράφου Rubens. Ο οίκος από τον οποίο και δημοπρατήθηκε ο συγκεκριμένος πίνακας, τον είχε περιγράψει αρχικά ως έργο «στο ύφος του Rubens». Ωστόσο ο έμπορος τέχνης Philip Mould, θεωρώντας ότι πρόκειται για γνήσιο έργο τον αγόρασε και σκοπεύει να «παλέψει» για να αποδείξει τη θεωρία του.
10) Ged Quinn, «Jonestown Radio», τιμή: 290.000 δολάρια, οίκος: Sotheby’s, Λονδίνο
Ο καλλιτέχνης του έργου αυτού ονομάζεται Ged Quinn και είναι γεννημένος το 1963. Πρόκειται για το τρίτο μόλις έργο του που βγαίνει ποτέ σε δημοπρασία. Ο πίνακας αυτός αγοράστηκε από έναν φιλότεχνο Ασιάτη, ο οποίος σύμφωνα με τον οίκο δεν είχε ξαναδεί ούτε ξανακούσει το όνομα του συγκεκριμένου καλλιτέχνη!