Στην ανάγκη κάποιας μορφής ανθρωπιστικής βοήθειας βρίσκεται περίπου το 80% του πληθυσμού της Υεμένης, περισσότερο δηλαδή από 20 εκατ. άνθρωποι καθώς οι αεροπορικές επιθέσεις υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και ο εμφύλιος πόλεμος καταστρέφουν την φτωχή χώρα, ανέφερε χθες ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF).
Ο αριθμός είναι αυξημένος κατά περίπου 5 εκατ. ανθρώπους σε σχέση με την τελευταία έκθεση του οργανισμού την περασμένη εβδομάδα.
Για περισσότερες από 11 εβδομάδες η στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας βομβαρδίζει τους αντάρτες Χούτι, την μαχητική ομάδα που κυριαρχεί στην Υεμένη, σε μια προσπάθεια να επαναφέρει τον εξόριστο πρόεδρο της χώρας στην εξουσία και να υποστηρίξει ντόπιους μαχητές να αντισταθούν στην προέλαση των Χούτι σε πεδία μαχών σε όλη την χώρα.
Ο de facto αποκλεισμός από την στρατιωτική συμμαχία του εναέριου χώρου της Υεμένης και των λιμανιών της, έχουν διακόψει τις προμήθειες τροφίμων και καυσίμων στην διψασμένη χώρα, όπου οι πετρελαιοκινούμενες αντλίες που παρέχουν πόσιμο νερό και νερό για εγκαταστάσεις υγιεινής δεν λειτουργούν ως επί το πλείστον.
«Αυτή την στιγμή υπολογίζεται ότι βρίσκονται σε ανάγκη κάποιας μορφής ανθρωπιστικής βοήθειας 20,4 εκατ. άνθρωποι, εκ των οποίων 9,3 εκατ. είναι παιδιά», δήλωσε από την πρωτεύουσα Σαναά ο Τζέρεμι Χόπκινς, αναπληρωτής αντιπρόσωπος της UNICEF.
«Ο de facto αποκλεισμός των λιμανιών της Υεμένης, παρά μια κάποια χαλάρωση, σημαίνει πως καύσιμα δεν φτάνουν μέσα στην χώρα και από την στιγμή που οι αντλίες είναι μηχανοκίνητες που σημαίνει πως περισσότεροι από 20 εκατ. άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό», πρόσθεσε.
Άλλες επείγουσες ανθρωπιστικές ανάγκες, δήλωσε, συμπεριλαμβάνοντας τον υποσιτισμό, ελλείψεις σε ιατρικά είδη, την στήριξη απώλειας αμάχων στις αεροπορικές επιθέσεις, τις στρατολογήσεις παιδιών και τις ζημιές σε σχολεία από τις αντιμαχόμενες πλευρές.
Ακόμη και πριν το ξέσπασμα των μαχών, η UNICEF ανέφερε πως περίπου 10 εκατ. άνθρωποι στην Υεμένη είχαν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια.
«Η σκηνή γύρω από το σπίτι μου είναι καταστροφική. Δεν υπάρχει νερό, ηλεκτρικό ή φαγητό. Σκουπίδια στοιβάζονται στο δρόμο και φοβόμαστε τις αρρώστιες. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις χρειάζεται να φτάσουν σε αυτές τις περιοχές χρησιμοποιώντας όλα τα απαραίτητα μέσα», δήλωσε ο Μοχάμεντ Σαμπέκ, ο οποίος έφυγε από το σπίτι του μαζί με την γυναίκα του και τα τρία του παιδιά εξαιτίας των μαχών μεταξύ οπλισμένων στην περιοχή Κρατέρ, στην νότια πόλη του Άντεν και αναζήτησε καταφύγιο σε συγγενικό σπίτι στην πόλη.
Ένας τοπικός αξιωματούχος στον τομέα της υγείας στην πόλη δήλωσε πως δεκάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην πόλη τις τελευταίες εβδομάδες εξαιτίας της απότομης ανόδου του δάγγειου πυρετού και ελονοσίας που προκλήθηκε από την έλλειψη νερού και τη μη αποκομιδή των σκουπιδιών με τις θερμοκρασίες να φτάνουν στα ύψη.