Νέες αεροπορικές επιδρομές της συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας εξαπολύθηκαν σήμερα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 19 άνθρωποι σε όλη την Υεμένη, σύμφωνα με πηγές στη χώρα, μία ημέρα αφότου το Ριάντ ανακοίνωσε πως οβίδες πυροβόλων που εβλήθησαν από την επικράτεια της Υεμένης στοίχισαν τη ζωή δύο Σαουδαράβων στρατιωτών.
Οι μάχες σημειώθηκαν εν μέσω των συνεχιζόμενων προετοιμασιών για να προσέλθουν αντιπροσωπείες της εξόριστης κυβέρνησης της Υεμένης, των σιιτών ανταρτών Χούτι, οι οποίοι θεωρούνται υποστηριζόμενοι από το Ιράν, και του πρώην προέδρου της χώρας Άλι Αμπντάλα Σάλεχ στη Γενεύη για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στη Γενεύη την επόμενη εβδομάδα.
Πηγές στην Υεμένη ανέφεραν ότι εννέα μαχητές των Χούτι σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεών τους στην πετρελαιοπαραγωγική επαρχία Μαρίμπ, ανατολικά της πρωτεύουσας Σαναά, ενώ άλλοι τέσσερις σκοτώθηκαν στην επαρχία Ιμπ. Δεν ήταν διαθέσιμα στελέχη των Χούτι για να σχολιάσουν τις πληροφορίες αυτές.
Στο μεταξύ το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Saba, το οποίο ελέγχεται από τους Χούτι, μετέδωσε ότι τρεις γυναίκες σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς του πυροβολικού στη Χάινταν, στη βόρεια επαρχία Σαάντα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή τρεις πολίτες της Υεμένης σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν στη συνοικία Χαμντάν της Σαναά.
Οι πληροφορίες αυτές δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές.
Η συμμαχία εννέα αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας βομβάρδισε επίσης το υπουργείο Αμύνης στη Σαναά, αλλά δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό εάν υπήρξαν θύματα. Προχθές Κυριακή, αεροπορικοί βομβαρδισμοί της συμμαχίας στη Σαναά, στις εγκαταστάσεις του επιτελείου του στρατού, είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 44 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 100.
Χθες Δευτέρα το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA μετέδωσε ότι δύο Σαουδάραβες στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν συνοριακά φυλάκια στην περιοχή Νταχράν αλ Τζανούμπ, στο νότιο τμήμα της χώρας, δέχθηκαν πλήγματα πυροβόλων από το υεμενίτικο έδαφος.
Οι δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας και οι Χούτι ανταλλάσσουν πυρά κατά μήκος των συνόρων από τον Μάρτιο, όταν η συμμαχία εννέα αραβικών κρατών άρχισε επιχειρήσεις εναντίον των σιιτών ανταρτών, που θεωρούνται προσκείμενοι στην Τεχεράνη. Το Ριάντ λέει ότι στόχος του είναι να αποκαταστήσει τον—εξόριστο στη Σαουδική Αραβία—πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι στην εξουσία.
Ο στρατός της Υεμένης, πολλές μονάδες του οποίου έχουν ταχθεί με τους Χούτι, εκτόξευσε το περασμένο Σάββατο έναν πύραυλο Σκουντ εναντίον της Σαουδικής Αραβίας. Ήταν η πρώτη πυραυλική βοήθεια εναντίον του σουνιτικού βασιλείου από την έναρξη των αεροπορικών επιδρομών. Το Ριάντ ανακοίνωσε πως ο πύραυλος αυτός αναχαιτίστηκε από ένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Πάτριοτ.
Η σαουδαραβική κυβέρνηση έστειλε στρατιωτικές ενισχύσεις στην περιοχή των συνόρων με την Υεμένη, ενώ το ίδιο έπραξε επίσης το Μπαχρέιν, άλλο ένα σουνιτικό βασίλειο που συμμετέχει στη συμμαχία. Το σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι συστοιχίες πυραύλων του Μπαχρέιν έχουν αναπτυχθεί για να αποτραπούν προσπάθειες των Χούτι να παρεισφρήσουν στο έδαφος της χώρας, όπου η πλειονότητα των πολιτών είναι σιίτες, αλλά κυβερνά μια σουνιτική μοναρχία.
Στο διπλωματικό πεδίο, το κόμμα του πρώην προέδρου της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, ο οποίος έχει συμμαχήσει με τους Χούτι, ανακοίνωσε ότι διάκειται ευνοϊκά έναντι των επικείμενων ειρηνευτικών συνομιλιών της Γενεύης που προωθούν τα Ηνωμένα Έθνη, διευκρινίζοντας ωστόσο πως δεν έχουν προσκληθεί μέλη του σε αυτές.
Το Γενικό Λαϊκό Κογκρέσο (ΓΛΚ) αντιμετωπίζει θετικά «τη διεξαγωγή μιας συνόδου διαβούλευσης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Γενεύη με τη συμμετοχή σημαντικών πολιτικών της Υεμένης χωρίς προαπαιτούμενα», σχολιάζοντας πάντως ότι δεν έχει λάβει «ουδεμία πρόσκληση» να συμμετάσχει σε αυτές.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν είχε ανακοινώσει το Σάββατο ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες θα αρχίσουν την 14η Ιουνίου στη Γενεύη, στην Ελβετία, και κάλεσε όλα τα μέρη να συμμετάσχουν σε αυτές «με καλή πίστη και χωρίς εκ των προτέρων όρους, προς το συμφέρον του λαού της Υεμένης». Τη συμμετοχή τους στις διαπραγματεύσεις αυτές έχουν επιβεβαιώσει η εξόριστη κυβέρνηση και οι Χούτι. Ωστόσο, χθες Δευτέρα ο πρόεδρος Χάντι σκλήρυνε τη στάση του διαμηνύοντας πως αποκλείει το ενδεχόμενο «συμφιλίωσης» με τους σιίτες αντάρτες.