Μια ημέρα μετά την άφιξή του στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη χώρα κατέβαλε προσπάθειες χθες για την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, ενώ η πόλη έγινε εκ νέου στόχος αεροπορικών επιδρομών μιας συμμαχίας που πολεμά εναντίον των σιιτών ανταρτών, των Χούτι.
Πολυάριθμες επιδρομές της συμμαχίας εννέα αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας σημειώθηκαν επίσης στο Άντεν, τη μεγαλύτερη πόλη της νότιας Υεμένης, όπου οι σιίτες αντάρτες συγκρούονται με δυνάμεις πιστές στον εξόριστο πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι.
Στην επαρχία Αμπιάν, τουλάχιστον 12 αντάρτες σκοτώθηκαν και άλλοι 8 τραυματίστηκαν όταν εξερράγη ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες κοντά σε μια αποθήκη όπλων, σύμφωνα με έναν απολογισμό που έδωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας τοπικός αξιωματούχος.
Εξαιτίας της σύρραξης στην Υεμένη έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 8.000, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Εξάλλου πάνω από 545.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Ο Μαυριτανός διπλωμάτης Ισμαήλ Ουλντ Σέιχ Άχμεντ, ο οποίος έφθασε την Παρασκευή, απηύθυνε έκκληση να ξεκινήσει διάλογος, σύμφωνα με τον ιστότοπο του πρακτορείου ειδήσεων Saba, που ελέγχεται από τους αντάρτες.
Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ συναντήθηκε χθες με στελέχη του Γενικού Λαϊκού Κογκρέσου (ΓΛΚ), του μεγαλύτερου πολιτικού κόμματος της Υεμένης στο οποίο ανήκει ο πρώην πρόεδρος Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, σύμμαχος των σιιτών ανταρτών.
Ένα μέλος του κόμματος αυτού είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι συνομιλίες περιστράφηκαν στη “σύνοδο της Γενεύης” και ότι ο Σάλεχ, ο οποίος είναι ο ηγέτης του ΓΛΚ, δεν ήταν παρών.
Ο ΟΗΕ αναγκάστηκε να αναβάλει τις συνομιλίες που θα άρχιζαν την 28η Μαΐου στην πόλη της Ελβετίας καθώς η εξόριστη κυβέρνηση και η Σαουδική Αραβία απαιτούσαν ως προϋπόθεση οι αντάρτες να αποσυρθούν από τα εδάφη που έχουν καταλάβει τους τελευταίους μήνες.
Αφού κατέλαβαν την Σαναά, την πρωτεύουσα, τον Ιανουάριο, οι Χούτι προέλασαν σε άλλες περιοχές και επιτέθηκαν στο Άντεν στα τέλη του Μαρτίου, όταν η Σαουδική Αραβία άρχισε την εκστρατεία αεροπορικών βομβαρδισμών και ο πρόεδρος Χάντι κατέφυγε στο Ριάντ.
Οι Χούτι κατηγορούνται, ιδίως από τη σαουδαραβική ηγεσία, ότι υποστηρίζονται από το Ιράν, κάτι που η Τεχεράνη διαψεύδει.
Παράλληλα με την επίσκεψη του απεσταλμένου του ΟΗΕ στην Υεμένη, διάφορες συγκλίνουσες πηγές ανέφεραν ότι διεξήχθησαν επαφές στο Ομάν, με τη συμμετοχή μιας αντιπροσωπείας του Ιράν και εκπροσώπων των Χούτι.
Υπήρξε «ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων» ανάμεσα σε διεθνείς και περιφερειακούς παράγοντες, «υπό την αιγίδα των αδελφών μας στο Ομάν», εξήγησε ο Μοχάμεντ Αμπντελσαλάμ, εκπρόσωπος των Χούτι, σύμφωνα με τον ιστότοπο του πρακτορείου ειδήσεων Saba.
Την Παρασκευή, ο πρώην πρόεδρος Σάλεχ δήλωσε σε μια συνέντευξή του ότι οι ΗΠΑ και το Ιράν συζήτησαν στο Ομάν σχετικά με μια ενδεχόμενη διαμεσολάβηση ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Ιράν “δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση απειλή για την Υεμένη”.
Το Ομάν είναι η μόνη από τις έξι μοναρχίες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ) που δεν συμμετέχει στη συμμαχία εναντίον των Χούτι.
Νότια της Σαναά, η συμμαχία βομβάρδισε την κατοικία του πρώην προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, ο οποίος όμως δεν ζει πλέον σε αυτή, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και πηγές στον στρατό.
Ο Σάλεχ αναγκάστηκε να παραδώσει την εξουσία το 2012, λόγω των μαζικών λαϊκών διαδηλώσεων εναντίον του, αφού κυβέρνησε την Υεμένη για 30 χρόνια. Όμως πολλές μονάδες του στρατού, που παραμένουν πιστές στον πρώην πρόεδρο, υποστηρίζουν σήμερα τους Χούτι.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο αλ Μαγιαντίν κι η οποία μεταδόθηκε μερικές ώρες πριν από την αεροπορική επιδρομή στο σπίτι του στη Σαναά, ο Σάλεχ υποστήριξε ότι η Σαουδική Αραβία του πρόσφερε “εκατομμύρια δολάρια” για να στραφεί εναντίον των ανταρτών, αλλά απέρριψε την πρόταση.
Οι επιδρομές που έγιναν χθες στη Σαναά έπληξαν επίσης το αρχηγείο των δυνάμεων της αεροπορίας που έχουν ταχθεί στο πλευρό των ανταρτών, αποθήκες όπλων και μια αεροπορική βάση, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
Αεροπορικές επιδρομές στοχοθέτησαν επίσης θέσεις των ανταρτών στην επαρχία Μαρίμπ (ανατολικά) και στη Χοντάιντα (δυτικά), όπως και στο Άντεν.
Στην πόλη, στην οποία βρίσκεται ένα λιμάνι στρατηγικής σημασίας και την οποία οι Χούτι προσπαθούν να καταλάβουν, οι μάχες στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον εννέα ανθρώπους μέσα σε 48 ώρες, ανάμεσά τους τέσσερις αμάχους, και τραυμάτισαν άλλους 132, σύμφωνα με ένα στέλεχος των υγειονομικών υπηρεσιών και έναν εκπρόσωπο των δυνάμεων που δηλώνουν πίστη στον πρόεδρο Χάντι.