Τα δύο τρίτα των Αυστραλών ψηφοφόρων ζητούν από την πρωθυπουργό Τζούλια Γκίλαρντ να προσφύγει σε εκλογές πριν επιβάλει το φόρο ρύπανσης, ενώ το ίδιο ποσοστό πιστεύει ότι θα επιβαρυνθούν οικονομικά χωρίς το μέτρο να προσφέρει τίποτα ή σχεδόν τίποτα στο περιβάλλον.

Τα πιο πάνω στοιχεία αναφέρονται στην τελευταία σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης που διεξήγαγε η γνωστή εταιρία δημοσκοπήσεων Galaxy για λογαριασμό της εφημερίδας «Herald Sun».

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός, ότι το 58% των ερωτηθέντων τάχθηκαν κατά του νέου φόρου, το 28% υπέρ και το 14% δεν απάντησαν.

Το ποσοστό αυτών που συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η κυβέρνηση έχει από τις προηγούμενες εκλογές τη συγκατάθεση των ψηφοφόρων για την επιβολή του συγκεκριμένου νόμου ανέρχεται σε 24%.

Η Τζούλια Γκίλαρντ είχε δηλώσει πριν τις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές, ότι δεν θα επιβάλει το φόρο ρύπανσης, αλλά άλλαξε γνώμη λόγω των πιέσεων που δέχεται από τους πράσινους, που στηρίζουν την κυβέρνησή της.

Το 73% δήλωσε ότι ο νέος φόρος θα τους επιβαρύνει οικονομικά και μόνο 7% θα ωφεληθούν, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 20%, δεν απάντησαν καθόλου στην ερώτηση.