Ένα σπάνιο επιπλέον στέλεχος που του δίνει τη δυνατότητα να προσκολληθεί στο
έντερο των ασθενών ανακάλυψαν οι επιστήμονες στη δομή του θανατηφόρου βακτηρίου E. Coli. Συνδυάζοντας μια συνηθισμένη δηλητηριώδη
τοξίνη με μια κόλλα, το E. Coli καταφέρνει να εγκατασταθεί στο ανθρώπινο έντερο και να το μολύνει.
Το εν λόγω βακτήριο ανήκει στην κατηγορία STEC και είναι γνωστό με την ονομασία 0104:H4. Αφού προσκολληθεί στα τοιχώματα του εντέρου, ο συγκεκριμένος τύπος E.coli ξεκινά την έκκριση τοξινών οι οποίες προκαλούν διάρροια και εμετό. Στις προχωρημένες περιπτώσεις προκαλείται ουραιμικό αιμολυτικό σύνδρομο, προσβάλλονται τα νεφρά και προκαλείται καρδιακή προσβολή, κάτι που περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο έχασαν τη ζωή τους 17 άνθρωποι ως τώρα σε όλη την Ευρώπη. Επισημαίνεται επίσης ότι ο αριθμός ανθρώπων που έχουν νοσήσει από το βακτήριο ανέρχεται πλέον στους 1.500.
«Στην Γερμανία έχουν αναφερθεί μέχρι τώρα 470 κρούσματα του συνδρόμου αυτού, κάτι που είναι τελείως ασυνήθιστο. Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι δεκαπλάσιος από αυτά που είχαν αναφερθεί στην μεγαλύτερη μέχρι τώρα επιδημία στην χώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρόμπερτ Τοξ, ειδικός σε τροφικές δηλητηριάσεις στα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών στις ΗΠΑ τα οποία συνεργάζονται με τις αρμόδιες αρχές στη Γερμανία. Ο κ. Τοξ συνέκρινε την σημερινή κατάσταση με την επιδημία του 1993 κατά τη διάρκεια της οποίας είχαν μολυνθεί 700 άνθρωποι ενώ 44 από αυτούς έχασαν τη ζωή τους όταν υπέκυψαν σε ουραιμικό αιμολυτικό σύνδρομο.
Σύμφωνα επίσης με τα λεγόμενά του, η κόλλα αυτή τυπικά εντοπίζεται μόνο σε παιδιά στον αναπτυσσόμενο κόσμο. «Αποτελεί συνδυασμό και αυτό καθιστά το βακτήριο ιδιαίτερα ασυνήθιστο» τόνισε επίσης ενώ παράλληλα επιβεβαίωσε πως αυτή η επιδημία είναι η πιο θανατηφόρα επιδημία E.coli αυτή τη στιγμή στον κόσμο.
Ανήσυχος φαίνεται και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος δήλωσε πως το στέλεχος αυτό δεν έχει απομονωθεί ποτέ ξανά σε ασθενείς ενώ εξέφρασαν πως υπάρχει πιθανότητα να διαθέτει κάποια επιπλέον βακτήρια τα οποία το καθιστούν τόσο θανατηφόρο. Το βακτήριο φαίνεται επίσης πως είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στα αντιβιοτικά κάτι που παραξενεύει τους επιστήμονες καθώς για τις περιπτώσεις θεραπείας από μόλυνση E.Coli δεν χορηγούνται αντιβιοτικά.
Σύμφωνα τέλος με τον καθηγητή Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, δρ. Φίλιπ Ταρ, το βακτήριο μεταλλάσσεται συνεχώς και γι’ αυτό θα χρειαστούν πιθανότατα μήνες μέχρι να μπορέσουν οι ερευνητές να κατανοήσουν πλήρως τα χαρακτηριστικά του στελέχους αυτού.