Το ΝΑΤΟ και ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη θα συμμετάσχουν σε αντιτρομοκρατική άσκηση που θα πραγματοποιηθεί αυτό τον μήνα με στόχο την πρόληψη επιθέσεων όπως αυτές της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε σήμερα η Συμμαχία.
Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν ότι η άσκηση, που θα πραγματοποιηθεί στον εναέριο χώρο της Πολωνίας και πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα στις 7 και 8 Ιουνίου, θα είναι η πρώτη του είδους, μία ένδειξη της στενής συνεργασίας ανάμεσα στους πρώην εχθρούς που ήταν περισσότερο συνηθισμένοι στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου σε εικονικές αερομαχίες για μία πιθανή εχθρική εισβολή.
Ανακοίνωση του ΝΑΤΟ αναφέρει ότι στην επιχείρηση «Άγρυπνοι Ουρανοί 2011» θα μετέχει πολωνικό αεροσκάφος στο, σύμφωνα με το σενάριο, θα έχει εκδηλωθεί αεροπειρατεία, θα απογειωθεί από την Κρακοβία στις 7 Ιουνίου και θα αναχαιτιστεί από πολωνικά μαχητικά, τα οποία θα παραδώσουν τη σκυτάλη στα ρωσικά μαχητικά.
Το σενάριο προβλέπει ακόμη ότι, μετά από μία μάχη μέσα στο πιλοτήριο του αεροσκάφους στο οποίο έχει εκδηλωθεί αεροπειρατεία, οι τρομοκράτες εξουδετερώνονται, αλλά το σύστημα πλοήγησης του αεροσκάφους υφίσταται βλάβη και το αεροσκάφος οδηγείται πίσω στην Πολωνία από τα ρωσικά μαχητικά.
Ένα δεύτερο σενάριο την επόμενη μέρα προβλέπει την παρέκκλιση στο σχέδιο πτήσης και την απώλεια των επικοινωνιών με τουρκικό αεροσκάφος το οποίο έχουν καταλάβει αεροπειρατές πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και στη συνέχεια συντονισμένες αναχαιτίσεις από τουρκικά και έπειτα ρωσικά μαχητικά.
Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, ο στόχος της άσκησης είναι η παρουσίαση της Πρωτοβουλίας για τη Συνεργασία στον Εναέριο Χώρο (CAI) μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, που είναι σχεδιασμένη για να προλαμβάνει επιθέσεις σε αεροσκάφη της πολιτικής αεροπορίας όπως συνέβη την 11η Σεπτεμβρίου.
«Η CAI θα βελτιώσει την ασφάλεια των αερομεταφορών χιλιάδων επιβατών που μετακινούνται καθημερινά με διεθνείς πτήσεις μεταξύ του εναερίου χώρου των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και του ρωσικού εναερίου χώρου και των εκατομμυρίων κατοίκων στο έδαφος», αναφέρει ανακοίνωση του ΝΑΤΟ.
Το νέο σύστημα που συντονίζεται από κέντρα στη Βαρσοβία και στη Μόσχα με επιπλέον συντονισμό σε τοπικό επίπεδο σε κέντρα στη Ρωσία, στη Νορβηγία και στην Τουρκία, έχει στόχο να παράσχει μία κοινή εικόνα μέσω ραντάρ της εναέριας κυκλοφορίας ώστε να επιτρέπει την έγκαιρη προειδοποίηση για τυχόν ύποπτη εναέρια δραστηριότητα μέσα από συμφωνημένες διαδικασίες, συμπληρώνει η ανακοίνωση.
Το ΝΑΤΟ και η Ρωσία, που αμφότεροι έχουν δεχτεί επίθεση από ακραίους ισλαμιστές, θεωρούν προτεραιότητα την αντιτρομοκρατική συνεργασία στο πλαίσιο της μεταψυχροπολεμικής προσέγγισης, η οποία έχει σταθερά ενισχυθεί παρά το προσωρινό «πάγωμα» των σχέσεων μετά τον σύντομο πόλεμο Ρωσίας-Γεωργίας το 2008.