Θέμα αξιοπιστίας του ευρωπαϊκού συστήματος ελέγχου των τροφίμων δημιουργείται με την υπόθεση του βακτηρίου Ε.coli, καθώς ούτε η αρχική πηγή μόλυνσης έχει εντοπιστεί, ούτε έχει επιβεβαιωθεί ότι τα λαχανικά της Ισπανίας έχουν μολυνθεί, εντείνοντας έτσι την ανασφάλεια των καταναλωτών.
Σύμφωνα, εξάλλου, με τη Φινλανδή υπουργό Γεωργίας Σίρκα-Λίζα Αντίλα, «τα μολυσμένα αγγούρια δεν θα είχαν φτάσει ποτέ στο πιάτο των Γερμανών καταναλωτών, αν είχαν τηρηθεί οι έλεγχοι σε όλο το μήκος της διατροφικής αλυσίδας», ενώ τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, υπενθυμίζουν ότι είναι η δεύτερη φορά που εμπλέκεται η Γερμανία φέτος σε υπόθεση μόλυνσης τροφίμων – παραπέμποντας σχετικά στην τοξική διοξίνη που είχε μολύνει τα πουλερικά, τα αυγά και τα χοιρινά προϊόντα.
Το σύστημα επομένως κάπου χωλαίνει και η διαπίστωση έγινε αφού σημειώθηκαν 15 θάνατοι και 373 μολύνσεις ανθρώπων και αφού προκλήθηκαν ζημιές στην ισπανική γεωργία (ύψους 200 εκ. ευρώ τη βδομάδα) και στις ολλανδικές εξαγωγές (ύψους 10 εκ.ευρω τη βδομάδα).
Το θέμα σταδιακά λαμβάνει διαστάσεις που τείνουν να εξελιχθούν ανεξέλεγκτα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναβάθμισε το ενδιαφέρον της για τον εντοπισμό της εστίας της μόλυνσης σε «πρώτιστη προτεραιότητα», ενώ συζητείται η σύγκληση κοινού συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας και Κατανάλωσης.
Από τα μέχρι σήμερα δεδομένα, εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η πλειοψηφία των προσώπων που μολύνθηκαν από το βακτήριο (στη Σουηδία, τη Γαλλία, τη Δανία και την Ολλανδία) είχαν περάσει από τη Γερμανία.
Μέγα «θύμα» της υπόθεσης πάντως είναι η γεωργία της Ισπανίας, καθώς τα προϊόντα της απαγορεύτηκαν στη Ρωσία, αποσύρθηκαν από τα ράφια στη Τσεχία και τη Γαλλία, είδαν τις παραγωγές τους σε λαχανικά να ακυρώνονται μαζικά από το Βέλγιο και την Αυστρία. «Η εικόνα της Ισπανίας έχει καταστραφεί, οι ισπανοί παραγωγοί έχουν καταστραφεί και η Ισπανική κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί αυτή την κατάσταση» δήλωσε η Ισπανίδα υπουργός Γεωργίας Ρόζα Αγκιλάρ.