Το τελευταίο μεγάλο μυστικό των πυραμίδων μπορεί να πλησιάζει στη λύση του, χάρη σε μία ρομποτική κάμερα που κατασκεύασαν στο πανεπιστήμιο του Λιντς.
Μία ψηφιακή λοιπόν μηχανή σε σχήμα φιδιού, κατάφερε και εισχώρησε στο εσωτερικό της Πυραμίδας της Γκίζας, ανακαλύπτοντας μικρά κόκκινα ιερογλυφικά στο πάτωμα ενός μικρού κρυμμένου, μέχρι τώρα, θαλάμου.
Οι αιγυπτιολόγοι θεωρούν πως αν αποκρυπτογραφήσουν αυτά τα σύμβολα ίσως βρουν μια απάντηση για την ύπαρξη των τόσων τούνελ, πορτών και μυστικών θαλάμων στο εσωτερικό της πυραμίδας.
Η πυραμίδα της Γκίζας είναι και το τελευταίο σχεδόν ανέπαφο από τα εφτά θαύματα της αρχαιότητας. Εικάζεται ότι χτίστηκε για να χρησιμοποιηθεί ως τάφος του Φαραώ Χέοπα, κυβερνήτη της τέταρτης Αιγυπτιακής Δυναστείας, που πέθανε το 2566 π.Χ.
Ο Χέοπας έδωσε εντολή να κατασκευαστεί η πυραμίδα ως ένας δαιδαλώδης μνημειακός τάφος. Το κτίσμα περιείχε ταφικούς θαλάμους, προθαλάμους, θαλάμους, αγωγούς εξαερισμού και διάφορους διαδρόμους.
Οι κύριοι θάλαμοι είναι τρεις, αυτός του Βασιλιά, της Βασίλισσας και της Μεγάλης Συλλογής. Ο θάλαμος του Βασιλιά έχει δύο διαδρόμους που οδηγούν στο εξωτερικό, όσο για το θάλαμο της Βασίλισσας, σε αυτόν υπάρχουν δύο διάδρομοι που οδηγούν βαθύτερα στο εσωτερικό της πυραμίδας και καταλήγουν σε δύο μεγάλες πέτρινες πόρτες.
Δεν είναι πρώτη φορά όμως, που εισέρχεται ρομπότ μέσα στο εσωτερικό της πυραμίδας για συλλογή στοιχείων. Στο παρελθόν έχουν χρησιμοποιηθεί δύο ακόμα ρομπότ. Όμως το συγκεκριμένο λόγω της ευλυγισίας της κάμερας που διέθετε ήταν πιο ευέλικτο όσον αφορά τη λήψη φωτογραφείων σε μεγαλύτερο εύρος.
Το πρώτο ρομπότ το 1993, είχε ανακαλύψει μία μικρή πέτρινη πόρτα με μεταλλικούς πείρους, το πρώτο μεταλλικό εύρημα μέχρι τότε μέσα στη πυραμίδα. Το δεύτερο, το 2002, κατάφερε και κινηματογράφησε έναν δεύτερο θάλαμο, αφού πρώτα τρύπησε το δρόμο του μέσα από τη προηγούμενη μικρή πέτρινη πόρτα. Αυτή η συγκεκριμένη είναι που προβληματίζει τους επιστήμονες, αφού και σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία από το τελευταίο ρομπότ, η πόρτα φαίνεται να είναι ένα σημαντικό στοιχείο του οικοδομήματος και όχι για να εμποδίζει απλά την είσοδο συντριμμιών στο θάλαμο από πίσω.